България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"И ние играем Ромео и Жулиета": Спектакъл за малки и големи в Кукления театър в София

Чрез куклата се показва друг свят, който е както за деца, така и за възрастни, споделят актрисите Диляна Спасова и Венцислава Асенова

27.05.2024 | 12:36 Редактор: Толя Стоянова

"И ние играем Ромео и Жулиета" e най-новото заглавие в репертоара на Столичния куклен театър. Враждата между родовете Капулети и Монтеки започва от разправия между двата театрални рода - на драматичния и на кукления.

"Правим го различно, за да можем да го предложим и на децата. "Ромео и Жулиета" е изключително класическа драматична история. Много държим в нашия театър малките зрителите да се запознаят, колкото се може по-рано, с класическите заглавия", каза актрисата Венцислава Асенова в предаването "България сутрин", която влиза в ролята на дойката.

По думите ѝ децата от 8-годишна възраст и нагоре трудно влизат в театъра.

"Може би няма да разберат всичко, но със сигурност ще има лампи, които ще светнат в главата им. Ние сме много доволни от резултата", добави тя.

Според актрисата Диляна Спасова, която влиза в ролята на Жулиета, дори и да не са чели "Ромео и Жулиета", след представлението децата имат интерес да се запознаят с текста. 

"Има и много хумор в историята. Режисьорът Стоян Радев успя да направи този експеримент успешен", заяви Спасова пред Bulgaria ON AIR и уточни, че в кукления театър не се правят спектакли само за най-малките, а за всички възрасти - чрез куклата се показва друг свят.

Според Асенова куклите са богатство и по много фин начин карат въображението на човека да расте. Спасова призова и по-големите да влязат в салона заедно с децата, а не да ги остават сами. 

"Стараем се да има моменти, както да възрастни, така и за деца", обясни Спасова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа