България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спектакълът "Gift of LOVE" обединява различни религии, гради мостове и събаря прегради

В днешния свят все повече от изконните ценности се забравят, коментира Ангелина Владикова

07.02.2024 | 08:02 Редактор: Толя Стоянова

Сдружение "Мостове" организира спектакъла "Gift of LOVE" по повод "ООН Седмицата на толерантността". Той поставя акцент върху мостовете между творчеството на младите хора, общочовешките ценности и хармонията между различните религии.

"Gift of LOVE" представлява концерт-спектакъл, който се провежда традиционно за трета година в този формат. "Седмицата на толерантността" винаги е първата седмица на февруари и е посветена на различни религиозни отношения. Нашата мисия е да прокламираме тази толерантност, за да възпитаваме младите хора. В днешния свят все повече от изконните ценности се забравят. Стилът на събитието ни е ренесансов - завръщане към ценностите. Най-големият човешки дар е любовта. Това е посланието на самата седмица - любовта към Бога, към доброто, към ближния, към далечния - към различния от нас и в солидарност да градим едно добро бъдеще. Този концерт-спектакъл е с помощта на Посолството на Република Австрия и посланик Н.П. посланик Андреа Икич-Бьом, който е наш патрон на събитието", заяви председателят на сдружение "Мостове" Ангелина Владикова в студиото на "България сутрин".

Тя посочи, че за първи път идеята е предложена през септември 2010 година от краля на Йордания Абдула II. 

"Нашето сдружение се включва през 2012 г. с кръгла маса "Мостове на толерантност" в Столична библиотека", добави Владикова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ фокусът на организацията е градежът на мостове. Според председателя на сдружението мостът е нещо, което свързва хората, за разлика от стените и преградите, които понякога сами си поставяме. Владикова подчерта, че любовта събаря прегради, събаря стени и ни обединява.

"Ние се насочихме към младите хора, много по-лесно и естествено се получава при тях", сподели Владикова.

"Това не е единственото събитие. Има нужда от подобни събития. Нашият златен проект е междурелигиозният лагер за тийнейджъри. Вече 6-7 години го правим. В началото беше много трудно. Той се случва в рамките на 5 дни. Последната година беше в Пловдив. Участниците, които са от различни религии, се събират и живеят заедно. В сутрешните сесии виждат различни религиозни храмове в Пловдив. Всеки ден избираме по един храм. В следобедите правим неформални обучения на тема екология, спорт и изкуство", разказа Владикова.

Гледайте целия разговор във видеото.