България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С тавана на надценките може да ядем внесен от чужбина хляб, алармират търговци

С хляба е лесно да се заиграеш преди избори, коментира Доника Ризова

10.05.2024 | 11:17 Редактор: Елеонора Танева

Търговски вериги искат от президента Румен Радев да наложи вето на надценките при хляба. Според бранша ще се стигне до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител.

"В последния ден, в последните минути на това НС, Цонев реши през Закона за хазарта, през преходни разпоредби да предложи нещо, което не е обсъдено нито с Министерството на икономиката, нито с Министерството на земеделието, нито с производители, търговци, с нито една заинтересована страна, с КЗК, КЗП. Между гъбите и хазарта изведнъж се взима такова решение с единодушие от 200 гласа, каквото в последните години рядко има в НС", коментира директор "Комуникации" в Сдружението за модерна търговия Доника Ризова в студиото на "България сутрин". 

Според нея никой депутат не е гласувал "против" заради предстоящите избори. 

"С хляба е лесно да се заиграеш преди избори, той е ценен, важен. Но не може с промени на парче, на коляно да объркваме цял сектор, да противопоставяме производители, преработватели, търговци, потребители. Това ще наруши баланса на конкуренцията", категорична е Ризова. 

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че реакцията на Сдружението за модерна търговия е явна и открита със сезирането на президента Радев и искането да наложи вето върху промените, а не да се търсят отделни срещи с депутати. 

От бранша са убедени, че промените ще се отразят на крайния потребител и конкуренцията не трябва да бъде пренебрегвана. 

"На един търговец, ако не му е изгодно да купува от някой производител, може да си внесе и от чужбина. Някои видове хляб ще изчезнат", очаква Доника Ризова. 

Тя даде пример с търговски вериги, в които има над 150 вида хляб и хлебни изделия и има цена за всеки джоб и всяка нужда. Добави също, че в различните части от страната формирането на цените е различно, съобразено с доставките, производителите, заплатите, които се плащат в района. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
Еееее
преди 1 седмица
Щом реват тия значи сме на прав път Сигнализирай за неуместен коментар