България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Даная за живот" настоява за промени в системата, за да оцеляват децата ни

Медицината в България е разграден двор, говори се само за пари, заяви Кремена Кунева

10.05.2024 | 11:11 Редактор: Толя Стоянова

Гражданската инициатива "Даная за живот" внесе в Министерския съвет близо 12 000 подписа за реформи в детското здравеопазване.

"Шест са точките от гражданската инициатива, за които ние ще настояваме. Основните от тях са: създаване на стандарти по различните медицински специалности, създаване на правила за добра медицинска практика. Това е нещо, което години наред Българският лекарски съюз не инициира като процедура. Надяваме се съответните институции да задължат това да се случи. Когато има правила, много по-лесно ще се установяват нарушенията. Другите точки са свързани с изпълнителната власт. Ние искаме да се създаде дигитална система, в която ясно да може всеки един родител да разбере в коя болница има съответните детски специалисти и в какво работно време могат да бъдат достигнати. Другата точка, за която ще се борим, е създаването на 24-часова линия, в която всеки родител, който е с детето си в болница и среща проблеми, да може да сигнализира институциите", заяви председателят на фондация "Даная за живот" Кремена Кунева в "България сутрин".

Тя подчерта, че от фондация "Даная за живот" настояват за продължаващо медицинско образование, което по думите ѝ в България липсва. 

"Можеш да завършиш медицина и 20 години да не отвориш учебник повече. Държим Агенцията за медицински надзор да бъде преместена или към агенция към Министерския съвет, или към независима такава, защото в момента тя трябва да разследва себе си, което е невъзможно. Качеството на експертизата показва дефицити", каза още Кунева пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на фондация "Даная за живот" отбеляза, че трябва да има ясни правила кога един лекар е длъжен по служебния канален ред да извика даден специалист и той да се яви незабавно.

"Няколко дни не извикаха детския хематолог на Даная, който беше на пълно разположение 24/7 да отиде в "Пирогов" и да си даде становището, че Даная няма проблем да бъде оперирана. Това се изтъква като основна причина за смъртта на Даная", посочи Кунева.

По-рано здравният министър Галя Кондева информира, че е прекратена проверката от прокуратурата по случая за смъртта на Даная, но Кунева уточни, че когато е била изнесена тази информация, "явно се е объркала или не е била достатъчно запозната". Прокуратурата прекратява доклад, свързан с финансовите проблеми, обясни Кунева.

Тя е категорична, че трябва да се оправи системата, за да гарантира оцеляването на децата ни.

"Когато се отиде в съда с даден случай, е изключително трудно да се докаже къде точно лекарят е сбъркал. Няма наказания, съгласно закона, и се въртим в кръг. Медицината в България е разграден двор, говори се само за пари, няма стандарти за качество", алармира председателят на фондация "Даная за живот".

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа