България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Личен лекар: Ваксини срещу коклюш има, трябва да убедим родителите да доведат децата си

Държавата осигурява ваксините за бременните в последния триместър, каза д-р Гергана Николова

10.05.2024 | 10:10 Редактор: Тодор Петров

Здравните власти въведоха временни противоепидемични мерки срещу коклюш. Те включват имунизиране на бебета от шестседмична възраст, както и поставяне на безплатни ваксини на бременни жени.

Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова заяви за Bulgaria ON AIR, че в момента има интерес към ваксините от възрастните хора. А бъдещи родители казват: "Чакаме бебе, искаме да бъде защитено и искаме да си поставим ваксина".

Д-р Николова подчерта в "България сутрин", че ваксините се закупуват и не се осигуряват от държавата. Държавата осигурява ваксините за бременните в последния триместър. 

По думите ѝ ще се подсигурят необходимите количества ваксини и няма да остане без ваксина жена, която има желание да се имунизира. 

Д-р Гергана Николова апелира родителите да доведат децата си и те да бъдат ваксинирани. Тези дни тя е имала случай с дете, което е издирвано от миналата година за поставяне на регулярната ваксина, но едва сега, притеснени от ситуацията, родителите му са го отвели в кабинета ѝ.

Общопрактикуващият лекар посочи, че преди седмица е имало проблем с намирането на ваксини, но сега има осигурени количества.

За да можем да преодолеем ситуацията, трябва да ваксинираме децата и да убедим родителите да ги заведат на ваксинация, категорична е д-р Николова. 

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС