България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Богата програма в София за Деня на Европа: 3D мапинг шоу и концерт

"Най-важният начин, по който можем да влияем на процесите в ЕС, е като гласуваме", каза Теодор Стойчев

09.05.2024 | 11:43 Редактор: Вяра Димова

С триизмерно видео мапинг шоу "Твоят глас" на фасадата на Националната галерия - Двореца, на пл. "Княз Александър I", отбелязваме Деня на Европа. Историята на светлинния спектакъл тази година ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност.

"Деня на Европа отбелязваме в целия ЕС. Ключови сгради ще бъдат осветени в столиците. Ние продължаваме традицията да отбелязваме 9 май с такива светлинни спектакли. Оставят спомени и докосват хората", каза ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев в "България сутрин".

С кампанията се цели да се достигне до повече хора, отбеляза гостът.

"Фестивалът "Лунар" започва днес от 21 ч., когато е по-тъмно. Трасето е дълго 4,5 км. Призовавам хората, които планират да посетят различните инсталации, да посетят сайта на "Лунар", за да видят локациите. Ще продължи до полунощ всеки ден - четвъртък, петък, събота и неделя включително", информира Стойчев за Bulgaria ON AIR.

Градският транспорт ще работи до по-късно за улеснение на хората, стана ясно от думите му. 

"Днес имаме и концерт, който организираме с колегите от ЕК, с който отбелязваме 20 години от присъединяването на 10-те държави към ЕС, присъединили се през 2004 г. Ще има храни и напитки, програма пред Националната художествена галерия. Щандовете ще отворят в 16:30 ч. Концертът ще започне от 17:30 ч.", обясни ръководителят на Бюрото на ЕП у нас.

Гласът на европейските граждани се чува, смята Стойчев, като припомни случаите, в които се организират различни процеси, които влияят на законодателството. 

"Най-важният начин, по който можем да влияем на процесите в ЕС, е като гласуваме и като определим в каква посока ще поеме ЕС в следващите 5 години. Най-важни са ценностите. В България по-малко си даваме сметка за това какво прави ЕС и как се отразява на нашето ежедневие", обобщи Стойчев.

Светлинното шоу става все по-известно. "Знаят го много хора. Центърът на София оживява, променя се градската среда", завърши Стойчев.

Гледайте целия разговор във видеото.