България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хуманоиден робот налива вино, сгъва дрехи и готви без проблем

Той може да издърпа покривка изпод купчина чаши, без те да паднат

09.05.2024 | 12:03 Редактор: Беатрис Младжова

Китайската компания Astribot представи новия хуманоиден робот S1, който може да вдига товари с тегло до 10 кг. Роботът движи ръцете си със скорост от 10 м в секунда, което му позволява да издърпа покривка изпод купчина чаши, без те да паднат. 

Той е отличен домакин. Отваря и налива вино, обелва краставица и обръща сандвич в тиган. Този работещ с изкуствен интелект робот безпроблемно съчетава усъвършенстван изкуствен интелект с човешка сръчност, позволявайки му да изпълнява задачи, които някога са се смятали за изключителни за хората, като сгъване на дрехи и приготвяне на сандвичи. 

Stardust Intelligence твърди, че Astribot S1 е олицетворение на върха на изкуствения интелект, постигайки човешка производителност с максимална скорост и прецизност. В промоционален видеоклип роботът демонстрира възможностите си. 

Специално внимание заслужава способността на Astribot S1 бързо и грациозно да повдигне покривка под множество деликатни чаши за вино, демонстрирайки впечатляваща гъвкавост и финес. Със скорост от 10 м в секунда Astribot S1 представлява значителен напредък в технологиите за роботика.

Роботът може да имитира точно човешки движения и дори да пише с калиграфски шрифт. Компанията, която стои зад робота, планира да представи S1 на пазара още тази година.

Вижте повече във видеото, подготвено от ководещия на "България сутрин" Иван.