България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историк: Китай е големият печеливш от войната между Русия и Украйна

Неслучайно Сърбия и Унгария са посетени от лидера Си Дзинпин, подчерта Бисер Банчев

09.05.2024 | 11:27 Редактор: Беатрис Младжова

Китайският президент Си Дзинпин е на официално посещение в три европейски страни. Посещението му в Сърбия беше посрещнато с овации и топовни салюти. 

"Това е знак, че Китай използва всяка възможност да развива стратегически партньорства със страни от целия свят. Така се получава съчетанието на икономическо и политическо влияние. Посещението в Сърбия, а и в Унгария е изключително логично. Имаше скептични коментари и в сръбските медии, че китайският износ през Сърбия представлява нищожна част от участието на Китай в световната икономика. Но трябва да се преценяват не само конкретните параметри, а и косвените резултати, които се постигат", заяви историкът от Института по балканистика при БАН Бисер Банчев в ефира на "България сутрин".

Според него Сърбия и Унгария са важни транспортни коридори за Китай, на което до голяма степен се дължи и посещението на китайския президент Си Дзинпин.

"Най-прекият метод за превод на китайски товари е морският път от Шанхай до Пирея. След като тези кораби стигат до пристанището в Пирея, те се разтоварват и се качват на железопътни вагони, които минават през Македония, Сърбия, и Унгария. И неслучайно Сърбия и Унгария са посетени от Си Дзинпин. Тук става дума за един от най-важните транспортни коридори за китайски стоки", допълни Банчев пред Bulgaria ON AIR.

"Стоманеното приятелство" между Сърбия и Китай може да се тълкува по редица начини, един от които са множеството срещи между двамата лидери, на мнение е Бисер Банчев.

"Китайските политици обичат да използват една и съща традиция да говорят с мъдрости на многозначителни фрази. Тук е постигнат този ефект. "Стоманеното приятелство" може да се тълкува и с обща съдба през 1999 г. по време на бомбардировките в Белград. Може да се говори и за многократните срещи между двамата президенти на различни форуми. Беше подчертано, че това е второто му посещение в Сърбия, но няколко години през Ковид-19 той не е можел да пътува", коментира историкът.

Банчев поясни, че всъщност Китай е печеливш от войната между Русия и Украйна заради множеството възможности, които се отриват пред страната.

"Водещите световни коментатори още в началото на войната в Украйна отбелязаха, че всъщност големият печеливш от войната е Китай. Макар да не се намесват директно, те печелят и с икономически доставки. Място на много важен сблъсък между Русия, Китай и Франция е Африка. Това е и една от причините Франция да е толкова ожесточена към Русия в съвременната политика", допълни той.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа