България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще поскъпне кафето по заведенията и магазините, големи са проблемите и при какаото

"Българите все повече консумират сорт арабика", каза анализаторът на международните пазари Димитър Георгиев

08.05.2024 | 12:00 Редактор: Искра Ангелова

Цената на кафето сорт робуста достигна до най-високото си ниво от 45 години насам. Това показват последните анализи на международните пазари.

"Скокът несъмнено ще достигне до крайните потребители, въпрос на много малко време е цената на кафето в заведенията и магазините да се качи, защото видяхме невероятно силен ръст, особено през април, както при по-евтиния сорт - робуста, така и при арабика. При робустата проблемът е във Виетнам - рекордни и невиждани жеги, донесли сух период. Имаме спад както на производството, така и на износа с 20%, а Виетнам е най-големият производител на робуста", каза анализаторът на международните пазари Димитър Георгиев в студиото на "България сутрин".

По думите му има и дефицит на кафе - както на робуста, така и на арабика.

"Този дефицит може да бъде компенсиран с повишаване на цената - нещо, което видяхме. Кафето поскъпна с 200% от началото на годината, това е невероятен ръст. България не е голям консуматор на кафе, у нас се консумират около 2 млрд. чаши на година, което прави по 1 чаша кафе на възрастен жител. Поскъпването на кафето няма да бъде толкова голямо, колкото на първичната суровина, още повече, че винаги има запаси, винаги ще има и намалено потребление заради по-високата цена", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че до една година кафето може да поскъпне с двуцифрен процент.

"Най-оптимистичните прогнози са за увеличение от 10-15%. Един килограм кафе от арабика, ако сега струва 50 лв., догодина ще струва 60 лв. Виждаме все по-сериозна "миграция", българите все повече консумират сорт арабика, който е по-скъп и с по-високо качество. Българинът все по-често си купува кафе на зърна, защото предпочита да си ги смели вкъщи, да усети прясно кафе. Капсулите също дават голямо разнообразие като вкусови качества", обясни анализаторът.

Димитър Георгиев успокои потребителите, че цената на захарта остава стабилна.

"При захарта имаме голям баланс, защото Бразилия, която е най-големият производител на захар в света, имаше необикновено добра година откъм производство на захар. Имаше дъждове, които подкрепиха насажденията от захарна тръстика, след това дойде пък суша, която спомогна за прибирането на реколтата. Но пък при какаото ситуацията е близка като тази с кафето - невиждани ръстове на цената, особено през април. Над 60% от световното производство се дължи на две африкански държави - Кот д'Ивоар и Гана, където имаме различни проблеми. На първо място са климатичните проблеми и по-високите температури" каза още гостът.

Георгиев потвърди информацията, че има заболявания по какаовите насаждения, като има и ефективна ваксина, но местните производители не могат да си я позволят.

"Германците са силно пристрастени към какаото и консумират 10 пъти повече на глава от населението, отколкото България. Над 11 кг средно на човек от населението на година, а у нас е около 1,5 кг на човек", коментира още гостът.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.