България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Роден фотограф спечели голяма международна награда, държавата дори не го поздрави

Валерий Пощаров разказа за успешната инициатива да снима хванати за ръце бащи и синове

07.05.2024 | 11:40 Редактор: Тодор Петров

Фотографът Валерий Пощаров спечели голямата награда в категория "Портрет" на Световната фотографска организация. В своите снимки той показва портрети на хванати за ръце бащи и синове.  

"Идеята започна от лична история. Самият аз имам двама сина, които още изпращам до училище, държейки ги за ръце. В една красива сутрин, в която се радвах на тяхната близост, си помислих как скоро няма да искат да ме държат за ръка и исках да докажа на себе си, че може би греша. Бързо разбрах, че тази история е много повече от лична и тя ни свързва. Всички имаме нужда от една ръка, която да хванем", каза Пощаров в "България сутрин".

За проекта са се хванали за ръце стотици бащи и синове от 9 страни. 

Понякога е трудно да убедиш баща и син да се хванат за ръка, какво остава за хора, които не се познават - колко трудно е да се хванем за ръце и да бъде заедно като общество, подчерта Пощаров за Bulgaria ON AIR.

Според него интересното е, че наследяваме едни ценности, но винаги има наслагване на индивидуалност. Пощаров си задава въпроса как да отсеем това, което искаме да запазим и да продължим напред ценностите, които припознаваме.

По думите му личността в портрета присъства на много нива. От значение е и локацията, която в снимките винаги е свързана с хората. В случая не става въпрос за позиране пред обектива, а за преживяване с главни действащи лица баща и син. 

"Не правя кастинг. Самите пътувания са динамично и красиво социално преживяване. Вярвам, че след тези 3 години това е само началото на проекта. Би било ценно след тези 9 държави да се добавят много различни култури. Концентриран съм в ролята баща-син, рядко възприемаме тази близост. Избирам един единствен кадър", каза още Валерий Пощаров.

Фотографът смята, че наградата му е признание за значимостта на темата. Единствената институцията в България, която го поздравява, е посолството на чужда държава. Самият Пощаров е готов да работи с държавата за популяризиране на това изкуство. В момента има изложба в Лондон, а фотографиите му ще могат да бъдат видени и у нас през есента - в Пловдив.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа