България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Следпразничен детокс: Изключваме месото, но не трябва да ядем само постно

"Българите не сме дебели само от преяждане", каза диетологът проф. Донка Байкова

07.05.2024 | 11:37 Редактор: Искра Ангелова

След дългите великденски пости слагаме край на ограниченията, но на тези, които са от Църквата. Сега всеки трябва да реши какво да включи в менюто си, защото идва лятото.

"Не е необходимо стресово да подходим към коренно променен модел на хранене. Добре е да е постепенно, хубаво е да имаме период, в който да изключим месото, след това да изключим мазните млечни продукти, разбира се, да оставим яйцата, киселото мляко, изварата и рибата. И след изключеното месо, което беше доста мазно, ще минем 3 дни на растителна храна, за да направим детокс. Това значи да разтоварим черния дроб, панкреаса. Първо трябва да помислим за стомашно-чревния тракт, да изчистим малко червата", препоръча диетологът проф. Донка Байкова в "България сутрин".

По думите ѝ за тази цел е добре да бъдем 3 дни на плодове и зеленчуци.

"Добре е да се направи зеленчукова крем супа, но без картофи, ориз, фиде - да няма въглехидрати. С яйцата нямаме проблем. Ако имаме счупени яйца в хладилника, може да ги добавим към зелените салати. Първите дни бавно и леко ще минем към по-лек режим на хранене, но това не означава само постни ястия", допълни проф. Байкова.

След тези 3 дни отново може да включим пресни картофи, ориз, тъмно видове спагети. Но е важно в този период да избягваме бялото брашно, кристалната захар и газираното.

"Именно така се правят тези 3+3 разтоварителни дни, след това отново 3 дни ту въглехидратни дни, ту белтъчни. Важно е в този период да оставим полезните мазнини като авокадо, зехтин, маслини. При коренно различен модел на хранене организмът не се чувства особено комфортно, може да отключи други проблеми, като например адинамия, кръвното налягане", коментира още диетологът за Bulgaria ON AIR.

Задушените зеленчуци и печените плодове също са алтернатива.

"Българите не сме дебели само от преяждане с храна, а от неправилен режим на приемане на тази храна. Цял ден нямаме време, а на вечеря, макар и да се ограничаваме, калориите, които приемаме, се насочват към резервите. Организмът не е сигурен в своя стопанин кога отново ще бъде подложен на многократно неприемане на полагащата се храна и прави резерви", категорична е проф. Донка Байкова.

Тя уточни, че ако има глад, той трябва да бъде от 17:00 ч. до към 10:00 ч. сутринта, но не повече.

"Сутрешната закуска може да я пропуснем, но е важно да имаме подкрепителна в 10:00 ч., след това в 12:00 ч. и 16:00 ч., и накрая не по-късно от 19:00 ч.", поясни диетологът.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.