България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разрастват се пропалестинските протести по света, затягат мерките и в Швеция за "Евровизия"

Мерките за сигурност по светите земи са изключително засилени, посочи журналистът Кристина Цветкова

03.05.2024 | 11:50 Редактор: Беатрис Младжова

Тази година представители на страната ни няма да пътуват до светите земи, за да донесат благодатния огън. Не отидохме в Ерусалим заради ситуацията в Близкия изток.

"Легендата за огъня, който се самозапалва на Божи гроб в събота преди Христовото възкресение, е от много векове. Смята се, че първите сведения са от 4 век и когато Ерусалим преминава през ръцете на различни евреи, православни, византийци, той винаги се запалва на Великден. Мерките за сигурност по светите земи са изключително засилени най-вече след атаката на Иран към Израел. Нашата държава взе решението да не отиде да вземе огъня, но той се пази и гори", каза международният редактор на Bulgaria ON AIR Кристина Цветкова в студиото на "България сутрин".

По-малко миряни тази година ще могат да се докоснат до благодатния огън.

"Поне 5 пъти е намален броят на миряните, които могат да влязат в храма при благодатния огън от съображения за сигурност. Нивото за терористични актове е повишено. Стигало се е и до смъртни случаи преди. Със сигурност полицейската охрана ще бъде засилена. Няма новини за примирие между Израел и "Хамас". Изтече крайният срок, който беше в сряда. Турският президент втвърди тона и каза, че прекратява международната търговия с Израел", допълни Цветкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според журналиста ситуацията в Газа и откритите гробове на жертвите стават причинител за множество протести.  

"Иран направи една демонстрация. Те бяха оповестили, че ще направят атаката, за да покажат, че са участник, който не може да бъде заобиколен в района. В Газа ситуацията е тежка. Стана ясно, че са открити гробове, над 35 000 са жертвите. Това предизвика множество студентски протести, които ескалираха. Над 2000 са задържаните в американски колежи. Президентът Джо Байдън ги призова да прекратят протестите", коментира журналистът.

Затягат се мерките и в Малмьо в Швеция - градът, където тази година ще се проведе песенният конкурс "Евровизия".

"Израелската държава предупреди своите граждани да бъдат внимателни с пътуванията до Швеция и ако могат - да ги преустановят. Самата Швеция повиши нивото на сигурност заради очаквани масови протести в Малмьо. Там вече са и музикантите, които репетират", добави Цветкова.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.