Без българска делегация до Ерусалим за благодатния огън

Изненади в номинациите за Сливенски митрополит, фаворити отпаднаха при вторите предложения

22.04.2024 | 18:13 Редактор: Елеонора Танева

България няма да изпраща делегация до Ерусалим за пренасянето на Благодатния огън у нас. Причината са продължаващите военни действия в Израел. Това решиха днес на заседанието си митрополитите от Светия Синод.

Висшите духовници утвърдиха и листата с достоизбираеми епископи за нов Сливенски митрополит. До патовата ситуация се стигна след първата неуспешна процедура за избор на нов Сливенски митрополит. След кончината на дядо Йоаникий през януари, за временен наместник беше избран Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

На организираните от него епархийски избори бяха излъчени двама кандидати - Агатополският епископ Йеротей и Константийският епископ Михаил. Въз основа на жалба Синодът касира вота и реши с наредба да промени начина, по който да се избират митрополити, най-вече в частта с отпадането на гласуването на епархиотите. Това доведе до протести на миряни и дори гладна стачка на свещеник в подкрепа на един от кандидатите. Впоследствие наредбата беше отхвърлена. А днес процедурата започна отначало с нови кандидати, избрани измежду 15 епископи.

"Св. Синод реши и определи Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий, Велбъждски епископ Исаак", съобщи говорителят на Св. Синод митрополит Киприан.

Изненадващо сред имената не присъстват фаворитите от първия вот - епископите Йеротей и Михаил. За да бъдеш сред кандидатите, трябва да отговаряш и на определени условия.

"В нея влизат епископи, които имат качества и отговарят на изискванията да бъдат епархийски митрополити. За да бъдеш такъв, освен добър духовник, трябва да бъдеш и добър администратор, да познаваш и стопанските въпроси, да бъдеш мъдър управленец и да си се доказал като епископ", подчерта митрополит Антоний.

Епархийският избор в Сливен ще е на 19 май, а каноническият в Светия Синод - седмица по-късно, на 26 май. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
1 rate up comment rate down comment 0
Ами
преди 1 седмица
НЕ СМЕ ЖЕЛАНИ, ЗАТОВА БЕЗ НАС. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
йокин
преди 1 седмица
Що ги е страх?Или вартоломейч рашков,КЕ ДАДЕ,ОГЪНЧЕ!!! Сигнализирай за неуместен коментар