България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дует 7/8 за песента "Великден": Изпяхме традициите за празника в модерно звучене

Бюбовта към фолклора и традициите се възпитава у дома, убедени са Виктория Николова и Стоян Георгиев

02.05.2024 | 12:26 Редактор: Елеонора Танева

Дует 7/8 със специална песен за празниците, озаглавена "Великден". Във видеоклипа участват и децата на Стоян и Виктория, както и представители на тяхната музикално-танцова формация.

"По-българско от това няма накъде. Великден е един от най-светлите християнски празници. Хрумна ми да напиша една хубава музика, Вики се постара да направи хубав текст, нашите две деца направиха хореографията, с помощта на Теодор Димитров от Стара Загора", сподели композиторът Стоян Георгиев в студиото на "България сутрин".

Той и Виктория Николова са семейство, а в песента "Великден" участват и двете си деца, танцьорите са техни съученици от Националното училище за танцово изкуство. 

"У дома дискутираме, спорим, пеем, свирим. Великден, ден за празник неработен - идеята дойде от автентична песен, която чух от стара баба, че е важно на Великден да не работим, а да се веселим и празнуване. Ние сме учители по музика, много държахме в тази песен да се изпеят традициите по Великден", заяви ВикторияНиколова.

Песента е народна, със съвременно звучене, за да привлече вниманието и на по-младите. 

Двамата музиканти са убедени, че любовта към фолклора и традициите се възпитава у дома. 

"Ни сме християни, трябва да се стараем да следваме тези неща - боренето с яйца си е наша, българска традиция. Шоколадовите яйца, търсенето в храстите, не е наша традиция", каза Вики. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа