България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Илиев: В България има скрита заболеваемост от коклюш, правят се малко тестове

При бебетата може да се стигне до задух без кашлица, предупреди той

02.05.2024 | 11:26 Редактор: Елеонора Танева

Двоен скок на заболелите с коклюш в България за седмица, отчитат здравните власти. 

"Все още не можем да разберем защо се получава това увеличение, коклюш има цикличност. След Ковид-19 има намалена ваксинация, другите карантини може би играят роля. Трябва да приемем, че инфекционните болести имат пик, в цяла Европа има увеличение на случаите на коклюш, със сигурност една от причините е, че няма достатъчно ваксинационно покритие", заяви ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев в ефира на "България сутрин". 

Той подчерта, че в България увеличението е по-високо от други европейски държави.

"Имаме айсберг на заболеваемостта, ние виждаме само повърхността, не се тества колкото ни се иска, под повърхността имаме доста повече случаи от доказаното. Тестването ще даде по-добра картина", категоричен е д-р Илиев.

Пред Bulgaria ON AIR инфекцонистът заяви, че безплатната ваксинация за бременните и бебетата е добра стъпка от страна на здравните власти у нас.

"Най-уязвими са новородените, през първите 3-4 месеца. Те се разболяват, вдигат температура, но не кашлят. При тях може да настъпи задушаване без симптоми на кашлица, не бива да се подценява заболяването и при възрастните", посъветва събеседникът.

Д-р Илив посочи, че не случайно в Китай наричат коклюш "100-дневната кашлица". А толкова дълго кашляне може влияе както на физическото, така и на психическото състояние на човек. 

Като препоръка той посочи по-мащабна ваксинация при бременните и новородените, както и възможности за допълнителна реваксинация при възрастните, тъй като защитата отслабва с годините. 

"Ваксинацията и в по-ранна възраст е медицински безопасна за детето, но не може да измести ваксинацията на бременни. Поемането на цената на ваксината е правилният ход, добре е да стане във всички възрастови групи, препоръките да се носят маски би била повече от достатъчна", добави д-р Илиев. 

Очакванията му са с наближаване на летните месеци и затоплянето на времето случаите на коклюш да намалеят, особено през ваканцията на учениците, тъй като училища са активна  среда за разпространение на заразата. 

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Гледайте видеото в целия разговор.