България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Избори 2 в 1: Как ще различаваме бюлетините за НС и ЕП?

Около 9800 машини ще се използват, каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева

02.05.2024 | 11:33 Редактор: Толя Стоянова

На интернет страницата на ЦИК са публикувани списъкът с избирателните секции и адресите в страната. Има линк в секция "Съобщения" как избиратели да проверят къде могат да гласуват. Това става през интернет страницата на Главна дирекция ГРАО - има линк към нея от страница на ЦИК, както и на интернет страниците на общините. Хората могат да извършат проверка за това дали имат избирателни права и за двата вида избори - за Народно събрание и за Европейски парламент.

"За изборите за членове на ЕП освен 18 г., да не изтърпяват наказание "лишаване от свобода", да не са поставени под запрещение, има изискване и да отговарят на т.нар. уседналост - да са живели три месеца в страната, да имат регистриран постоянен адрес на територията на Република България и настоящ адрес на територията на Република България или на територията на друга държава членка на ЕС към дата 9 март 2024 г. Ако не са включени в избирателните списъци, ако смятат, че отговарят на изискванията, могат да отправят искане към кмета на общината да ги включи и да представят доказателства", заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в предаването "България сутрин".

Тя обясни, че когато български гражданин ще бъде извън страната на 9 юни, трябва да провери, ако е в държава извън ЕС - там ще може да гласува за членове на ЕП само в секции в дипломатически и консулски представителства. На останалите места няма да може да гласува за членове на Европейски парламент, там ще се гласува само за Народно събрание.

"Изискването на Изборния кодекс е, когато има избори 2 в 1 на гърба на бюлетините полиграфическата защита да бъде в различен цвят. ЦИК обсъди и реши и лицевата страна да бъде в различен цвят. За машинните бюлетини взехме решение едната да е по-дълга от другата", уточни Матева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ ЦИК винаги прави всичко необходимо, за да се изпълнят задълженията в срок.

"На 30 април взехме решение, въз основа на обществената поръчка, и определихме изпълнител за дейностите по машинното гласуване, както и за инсталирането на софтуера, така и за транспорта на машините до СИК в страната. Бяха възложени отново на "Сиела Норма", тъй като беше единственият участник, който подаде оферта. Около 9800 машини ще се използват", добави Матева.

Тя подчерта, че при гласуване с хартиени бюлетини е много важно избирателят да запомни, че най-напред трябва да гласува в квадратчето с номера на партията, коалицията или съответно независимия кандидат.

"Гласувайки само в кръгчетата с преференцията, тази бюлетина носи недействителен глас. Това е причината за големия брой недействителни бюлетини при избора на общински съветници", каза още зам.-председателят на ЦИК.

Гледайте целия разговор във видеото.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа