България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За държавата са нищо, но за хората с нищожни пенсии 100 лв. са много пари

"В момента цари хаос с рецептите, вчера останах без антибиотик", заяви Пенка Георгиева

01.05.2024 | 11:23 Редактор: Вяра Димова

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка.

"Политиците са заети повече с изборите и разпределението на министерства. Това не го домислиха, т.е. хора с инвалидни пенсии, които имат прибавена като социална услуга асистент. Те имат нужда от асистент, тъй като не могат да се справят сами в ежедневието. Като е добавена тази система, те надвишават минимума и не могат да вземат тези 100 лв. великденски добавки", обясни председателят на пациентската организация "Заедно с теб" Пенка Георгиева в "България сутрин".

По думите ѝ е трябвало депутатите да помислят предварително за това.

"По наша информация става въпрос за около 15 000 човека. За държавата е нищо като сума, за всеки един от тези 15 000 души е много", настоя гостът.

Част от тези хора получават пенсия около 350-420 лв., стана ясно от думите на Георгиева. "За тях 100 лв. са страшно много пари", добави тя. 

Председателят на Пациентската организация обясни, че получаваните 200 лв. за асистент не могат да бъдат изхарчени за други цели, освен за конкретната услуга.

"НОИ няма какво да направи, трябва да спазва законите. Когато има правителствено решение, не може да се нарушават законите. Недоглеждане е и безотговорност към най-уязвимите хора", изрази мнение Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Освен битовите разходи, тези хора имат нужда и от лекарства, а голяма част от тях не са платени от публичните фондове, напомни още тя.

Гостът коментира и казуса с електронните рецепти.

"Бившето управление на Министерството на здравеопазването се заинати. Наложиха електронни рецепти само за антибиотици, каквито никъде няма в ЕС. В момента цари хаос. Вчера останах без антибиотик", сподели Георгиева.

Председателят на "Заедно с теб" призова и за хартиена рецепта.

"Защо в една аптека може, в друга - не? Явно злоупотребите продължават, а пациентите изпадаме в шок, когато не можем да получим лекарството", обясни Георгиева.

По думите ѝ много от хората не си знаят правата. Гостът посочи, че миналата година са останали около 72 млн. от бюджета на НЗОК неупотребени за профилактични изследвания.

"Здравето на нацията е най-важно. Пациентите не трябва да имат само права, но и задължения", категорична е тя.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.