Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Върнахме наново електронните рецепти за антибиотици, но проблемите остават същите

Трябваше да бъде създадена комисия и да бъдат отстранени нередностите, подчерта Олга Кондратиева

03.04.2024 | 18:00 Редактор: Деси Николова

От няколко дни антибиотици се отпускат само с електронна рецепта. Успоредно с това държавата обяви, че от началото на април 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безплатни, а над 300 са с намалено доплащане. За пациентите, лекарите и фармацевтите проблемите с новите рецепти остават. 

Поради проблеми с изписването на електронните рецепти, държавата въведе хибриден модел, който действаше от 19 декември до 1 април, през което време антибиотиците можеха да се изписват едновременно на електронна рецепта, но и на хартиена такава.

"През този период трябваше да бъде създадена комисия от всички съсловия, която да разработи нова почистена номенклатура и да отстрани грешките. В същото време трябваше да има пилотни практики на лекари или ДКЦ-та и аптеки, които да отстранят абсолютно всички нередности, които ни създаваше електронната рецепта за антибиотици. За съжаление към дата първи април тази комисия дори не е създавана, пилотните практики за лекари и аптеки също. Ние на първи април имаме абсолютно същата система, с абсолютно същите неща, които имахме на 19 декември, когато приехме хибридния модел", заяви Олга Кондратиева от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в студиото на предаването "Директно".

Гледайте целия разговор във видеото.