България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Русия напредва в Украйна, огромна е хуманитарната криза в Газа

Украинската армия трябва бързо да се снабди със средства, каза Григори Недялков

30.04.2024 | 11:37 Редактор: Деси Николова

Украйна вече е получила военна помощ, но тя не е в този размер, в който да се противопостави по-ефективно на Русия.

"Неотдавна бяхме свидетели, че Камарата на представителите на американския конгрес въпреки всичко прие един пакет на стойност около 60 милиарда долара. Той включваше помощи и за други съюзници, но в това число и за Украйна. Сега въпросът е как по-бързо украинската армия да се снабди с тези средства, от които тя се нужда за противодействие на руските действия", коментира журналистът от БНР Григори Недялков в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че от украинска гледна точка има негативна информация. Главнокомандващият на украинските въоръжени сили, генерал Олександър Сирски, говори за изостряне на ситуацията на фронта и наложително отстъпление в няколко райони.

"Става дума предимно за Донецкия регион и села около градчето Авдеевка, което беше превзето от руснаците още през февруари месец, а не за сериозен териториален обхват на това, което Русия постига като свои цели на бойното поле. Във всеки случай има напредване на фронта", заяви гостът за Bulgaria ON AIR.

Недялков коментира и ситуацията в Близкия изток, където държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е на седмото си посещение.

"Едно от ключовите му срещи бе със саудитския принц Мохамед бин Салман в Рияд. Всички са единодушни, че има спешна необходимост от намаляване на напрежението. Друг важен момент в преговорите, които се водят интензивно и доста напрегнато, е доставянето на хуманитарна помощ за Газа. Това е един от огромните проблеми, който вълнува в момента голяма част от човечеството", отбеляза журналистът.

По негови думи Блинкен има задачата да повлияе върху държавите в региона, с които Съединените щати и Европейският съюз имат диалог, да окажат по-голям натиск върху групировката "Хамас".

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
бабаяга
преди 2 седмици
Фашисткия измамник знае ли, че хизбула и други групировки крадат хуманитарната помощ? Сигурен съм, че го знае! Сигнализирай за неуместен коментар