България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С какво ще запомним 49-ото НС и какви хора са хронично негласуващите?

Няма дългосрочни идеи, още повече хора ще гласуват с "Не подкрепям никого", на мнение са доц. Александър Христов и Пламен Димитров

30.04.2024 | 10:35 Редактор: Искра Ангелова

Извънредно заседание на Народното събрание днес следобед. В дневния ред е планувана една точка, в която ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта.

"Ще запомним това Народно събрание с това, че бяхме в перманентна предизборна кампания. Тя не започва сега, не започва и с разглобяването на сглобката. Тя е текла през цялото време, явно всяка една от силите с идеята да излезе с по-добра позиция", каза PR експертът доц. Александър Христов в студиото на "България сутрин".

Психологът Пламен Димитров припомни, че наскоро излезе доклад за последните 20 години в Европа, който показва, че доверието в публичните институции е рекордно ниско.

"Да, нямаше масивни протести по време на това Народно събрание, но продължава формата на отчуждение и оттегляне, която ни преследва. Това беше събранието, което най-малко се вслушваше в нямото мнозинство на България, което е огромно. Политическите играчи не осъзнават как го правят, но го правят изключително успешно", допълни той за Bulgaria ON AIR.

По думите на доц. Христов говоренето между политиците се усилва.

"За да надприказваш другия, ти трябва да кажеш още по-голяма простотия. Оттам се пораждат и тези метафори, като тази за пуделите и т.н. Това няма спиране, докато не излезе някой и не каже: "Стига, започваме истинските дебати". Към този момент такъв човек няма, може би няма и изгода да се появи. Няма идеи, които да издържат дългосрочно на времето и благодарение на истински политики да бъдат наложени в обществото. Имаме чувството, че това са като деца на пясъчник - единият е приятел с другия за 15 минути, а след това той се скарва и вече е приятел с другия", коментира още PR експертът.

Димитров посочи, че има хора, които хронично не гласуват.

"Хич не е апатично българското общество, което не участва в изборите. Казват: "Можем и без тях да се справим със своите проблеми". Хронично негласуващите са хора, които са много успешни в своя бизнес и кариера, със своята благотворителност, това са 25% от тези 2/3 негласуващи. Имат идеи, имат организираност, но знаят, че мръсната вода не е изтекла и не е дошло времето ѝ. Това как гласуват хората не е просто плод на това, което се вижда на повърхността", подчерта психологът.

Доц. Александър Христов е на мнение, че трябва мобилизация на тези, които все още се колебаят да гласуват.

"Тези, които са дългосрочно негласуващи, са загубени и с тях трябва много продължителна работа. Не смятам, че е нещо лошо да има процент хора, който не е толкова голям, който не гласува. Когато говорим за избирателна активност, за насърчаване на избиратели - винаги говорим на макрониво колко е хубаво избирателната активност да бъде висока, но когато слезем до всеки един от тези, който не гласува - изведнъж се сблъскваме с конкретни причини. Аз имам огромен проблем с новите лица, които навлизат в политиката", призна той.

Проф. Христов смята, че новите лица са изключително опасни.

"Имахме рекорден брой "Не подкрепям никого" - 100 000, може би ще дойдат още на предстоящите избори. Но ние знаем с много ясни данни какъв е профилът на гласуващите. Той не е многолитен, има най-малко 12 линии. Важни са тези процеси, върху които има рефлексия в политическите играчи, такава в момента не се наблюдава", категоричен е Пламен Димитров.

А по думите на доц. Александър Христов има и полезни неща, които се свършиха в този парламент, като Шенген е едно от тях.

Гледайте целия разговор във видеото.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
пикам на държавата
преди 2 седмици
за какво ми е да гласувам в тази скапана мафиотска територия ? Сигнализирай за неуместен коментар