България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Кунчев: Коклюшът няма да отшуми скоро, престъпление е да не ваксинираш детето си

Няма да се натовари здравната система и да откриваме нови отделения, уточни главният държавен здравен инспектор

29.04.2024 | 10:00 Редактор: Тодор Петров

Здравните власти обявиха, че всички бременни жени ще могат да се ваксинират безплатно срещу коклюш. Това е превантивна мярка и един от начините за овладяване на ситуацията със заразата в страната. Междувременно случаите продължават да се увеличават, като 90% от тях са при деца. 

"Надявам се ваксинацията да започне още в първия работен ден след празниците. За да бъде юридически точна и да имат точни указания личните лекари, трябва да има промяна в наредбата, която да излезе в Държавен вестник. Директорите на районните здравни инспекции ще определят местата и всяка бременна жена ще знае къде може да отиде да си направи имунизация", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Bulgaria ON AIR. 

Той уточни, че не трябва всички бременни жени да отидат да се ваксинират под строй. По думите му не е лошо решението на бременните да бъде консултирано с наблюдаващия им лекар.

"Коклюшът не е грип, не е Ковид, не се разпространява толкова мълниеносно. Затова приемаме по-спокойно нещата. Случващото се у нас се случва от година и половина в Европа. Няма да се натовари здравната система и да откриваме нови отделения. Мерките ни са насочени към това да предпазим основно най-малките и към имунизирането на бременните", заяви доц. Кунчев в "България сутрин".

Попитан за ваксинацията на възрастните хора, гостът посочи, че редовно ваксинирате през годините в голяма степен са защитени. Но има голям процент хора с много леко, дори безсимптомно протичане. Те обаче носят заразата.

Коклюшът е лятно заболяване и ще бъдат засегнати районите, които досега бяха по-слабо засегнати, стана ясно от думите на доц. Кунчев. Голяма част от случаите са в София, но това няма да остане таза, на мнение е той. 

"Няма да се стигне до драматични цифри. Няма да заключим децата по празниците вкъщи. Всяка мярка от Ковидното време е ефективна и ще свърши работа", посочи още главният държавен здравен инспектор.

От тази седмица се превеждат средствата, за да може в няколко лаборатории да се прави безплатна диагностика за надзор на заболяването. Коклюшът се доказва основно с PCR тест. Диагностиката ще бъде достъпна за важните за обществото случаи.

Има мобилни групи, които общопрактикуващите лекари по-трудно намират за ваксинация. От 1 до 3% от децата, които са записани при личните лекари, също не са ваксинирани. А най-тежкият случай е със записаните като ваксинирани в действителност неваксинирани деца, съобщи доц. Кунчев. 

"Това е престъпление от юридически характер, попълваш документи с невярно съдържание. Но е още по-голямо престъпление от морална гледна точка, защото заблуждаваш цялото общество. Има деца, 1-2%, които по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани. В София станаха твърде много децата, които уж са имунизирани, а боледуват. Ще подаваме на БЛС и НЗОК данни аз такива лекари. Достатъчно е един-двама да има, те правят белята", подчерта гостът.

Доц. Кунчев смята, че ако успеем да сложим бариери като разстояние или хирургична маска, ще ограничим разпространението на заболяването. По думите му няма скоро да отшуми коклюшът и трябва да се въоръжим с търпение, тъй като ще обхваща нови региони в страната.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа