България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без паника заради коклюша - лекува се с антибиотик, бременните да се имунизират

Проф. Тодор Кантарджиев и д-р Мирослав Спасов не смятат, че сега се налага масова ваксинация на населението 

24.04.2024 | 11:34 Редактор: Тодор Петров

Спешни мерки от здравното министерство заради високия брой на заразени с коклюш. Предложението е бебетата да бъдат ваксинирани по-рано - на месец и половина след раждането. 

"Стъпките са известни на обществото. Първо трябва да има доклад на главния здравен инспектор. Дали ще бъде въвеждане на епидемиологична обстановка от РЗИ по области или за цялата страна, това не значи, че хората трябва да се плашат, и не значи, че ще бъдат затворени вкъщи. Въвеждането на епидемична ситуация дава възможност на министъра да реагира по-бързо. Нищо страшно и драматично няма. Просто може със заповед на министъра ще се назначава промяна във ваксинацията", заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев за Bulgaria ON AIR.

Той добави, че мярката няма да действа веднага, ако лекарите не получат конкретна заповед от министъра при епидемична ситуация, или трябва да се чака един месец обществено обсъждане и мнение на експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката.

Проф. Тодор Кантарджиев призова да вярваме на здравия си разум и да слушаме специалистите.

"Моля колегите да помислят за резонанса, който ще има казаното от тях. Коклюшът е ваксинопредотвратима инфекция, средство за лечение са антибиотиците, които трябва да бъдат давани рано", изтъкна той.

Общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов се присъедини към призива на проф. Кантарджиев да не се всяка паника. 

"Обсъжда се възможността да се измести срокът за ваксинация, още няма такава заповед. Запознати сме като лекари какви са препоръчителните мерки, но дайте да спрем с паниката. Министърът как опита да ни успокои: да не всяваме паника, но до края на май очакваме пик. Това е шок за всички бъдещи родители. С говорене като на д-р Мангъров да не се употребяват антибиотици само всяваме разкол сред населението. Има заболяване, знае се как се лекува - антибиотици. Не е уместно лекари да всяват раздор", настоя той в "България сутрин".

Оказа се, че е дадена възможност на частни лечебни заведения да извършват имунизации. Д-р Спасов е подал сигнал, тъй като родители твърдят, че са направили ваксините, но не са били отразени в надлежната медицинска документация, или не са вкарани в националната информационна система. Има опция за пробив, алармира той.

"Бременните обикалят по аптеките и не могат да намерят ваксина. Препоръчва се на рисковите възрастни да се ваксинират, но и те не могат да намерят ваксина. Скоро време, ако се създаде истерия, ще очаквам някоя вечер да се разбие лекарския ми кабинет и да се оберат хладилниците, за да може някой да си сложи ваксина", заяви д-р Спасов.

Проф. Кантарджиев каза още, че през последните години общопрактикуващите лекари надлежно поставят ваксините и прикани родителите да са по-активни в това отношение. Почти няма случаи дете да не е ваксинирано, но да е записано като такова, на мнение е епидемиологът.

Той смята, че ако държавата осигури безплатна ваксина на бременните, най-добре е преди забременяването или след шестия месец на бременността по желание жените да могат да се ваксинират. 

"Съветвам преди планирана бременност да се ваксинират. Ако майката е прясно ваксинирана, антителата към дадената инфекция, 3 пъти повече антитела предава в кръвта на бебето. Така е за коклюш, дифтерия и другите инфекции. След като се ваксинират и дълги години не си се ваксинирал, ти пак имаш защитата. Даже да се разкашляш, даже да заразяваш, ти няма да изкараш тежко инфекцията. Нищо не налага масова ваксинация на възрастните хора", изтъкна проф. Кантарджиев. 

"Ние сме лекари и се доверяваме на медицина, не сме врачки и шарлатани. Призивът ни е, ако държавата осигури ваксини, всяка бременна жена да се имунизира в третия триместър. Рискови възрастни хора - ако държавата осигури ваксини, нека да се имунизират. Държавата може да отдели бюджет и в централното време на всички новинарски емисии да вървят рекламни кампании. В 21 век България се връща на равнище в здравеопазването, когато болния от чума са го пребивали с тояги", обоснова се и д-р Спасов. 

И отправи още един призив:

При симптоми потърсете лекарска помощ, не се самолекувайте. Възрастните чакат до последно, страх ги е, че ще им намерим нещо. Не трябва да се страхуваме, а да имаме доверие на лекарите. Създаде се негативно отношение към нас в цялото общество. Ние не сме ваши врагове. 

"Единствената държава в Европа, в която не се заплащат тестове за болести, които подлежат на регистрация - към 60 инфекциозни заболявания, е нашата родина. Трябват ни интелигентни информационни кампании. Неправителствени организации скачат срещу ваксините. Моля журналистите да дават дума на експерти, а не на хора, които си правят самореклама", заяви проф. Кантарджиев и препоръча 21 дни изолация на болно от коклюш дете.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
2 rate up comment rate down comment 1
действия при епидеми
преди 1 месец
Държавата да осигури безплатни ваксини за всички желаещи! И да разреши хартиените рецепти за антибиотици! В наше село няма Интернет... Сигнализирай за неуместен коментар