България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсват 50 000 работници за летния сезон, търсим готвачи, бармани и миячи от екзотични страни

Емил Коларов и Стоил Далевски посочиха проблемите пред хотелиерския и ресторантьорския бранш

23.04.2024 | 11:52 Редактор: Елеонора Танева

Около 50 000 души персонал не достигат за летния туристически сезон. В момента има наети 5 000 чужденци, а до началото на сезона вероятно ще станат 10 000.

"В нашия бранш се търси персонал от 5 години. Държавата демонстрира, че ние не сме приоритет. Първо ще търсят шивачи, не може такъв сектор, който дава толкова голям процент от БВП, да е на заден план", коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов в студиото на "България сутрин".

На прага на новия летен сезон туристическият бранш поиска решаване на проблема с работните визи за работници от трети държави. Вносът на кадри основно е от Индия, Бали, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан.

Основният недостиг е на готвачи, помощник-готвачи, бармани, рецепционисти.

"Заплатите им не са по-ниски от тези за българите. Но на нас чужденците ни излизат по-скъпо - на тях трябва да им осигуриш спане, храна, да им извадиш визи, те идват квалифицирани, но езиковата бариера е доста голяма. В над 90% от случите не говорят и английски", посочи Коларов.

Хотелиерът Стоил Далевски посочи пред Bulgaria ON AIR, че е изпратено писмо до председателя на НС, до всички политически партии с искане за облекчаване на процедурите по издаване на визи за работници от трети страни.

"Около седмици има това НС, надяваме се тези промени да влязат. В момента се дава краткосрочна виза за 3 месеца - тя е най-големият проблем", посочи Далевски. 

Друга пречка пред бизнеса е, че заплатите трябва да се изплащат по банков път, а на чужденците от трети страни банките не отварят сметки. 

"Ние имаме едни и същи проблеми преди летния туристически сезон, за Слънчев бряг трябват 200 000 човека, за да може адекватно да функционира", подчерта хотелиерът. 

Проблем с назначаването на персонал от трети страни има и във Външно министерство - няма кадри, които да обработват визите.

"В Киргизстан нямаме нито един човек, който да издава визи, няма посолство, в Узбекистан има един човек, всички визи минават през него, пращат се във външно министерство, което да одобри. За голям период от време консулствата спряха да издават визи за трети страни, не бяха поръчали принтери за печатане на шенгенски визи - влизаме в Шенген, по друг начин се печатат", даде пример Емил Коларов. 

Очакванията са много малко хотели да отворят за 1 май и Великден, след това ще затворят до началото на летния туристически сезон, който продължава около 50 дни. 

Гостите коментираха и засиленото полицейско присъствие, което трябва да респектира гражданите, за да не се стига до напрежение.

"Такова няма в средата на летния туристически сезон. Няма засилено полицейско присъствие по Черноморието, а всеки ден стават проблеми, ежеминутно даже", алармира Стоил Далевски. 

Гледайте целия разговор във видеото.


5
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Не вярвам да се търсят рецепционисти. Или не се обаждат, или искат да им работиш цяло лято без почивен ден. Така не се търсят хора. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
3
10 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 месец
Трябва да си много нагъл и ***, за да се появиш по телевизията и да наговориш толкова глупости.Персонал има - няма пари Сигнализирай за неуместен коментар
2
13 rate up comment rate down comment 0
решение на проблема
преди 1 месец
Ами, всички депутати, и без това излизат два месеца в отпуска, да отиват миячи на морето! Хем да видят как се работи за минимална заплата по 14-16 часа на ден! Сигнализирай за неуместен коментар
1
28 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Ако давате нормални пари няма студентите да ходят да работят на другия край на света. Сигнализирай за неуместен коментар