Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мартин Захариев: Сектор "Туризъм" ще е на опашката, и аз да съм - няма да дам пари

"Кой ще е министър на финансите няма никакво значение, докато този сектор не получи заслуженото", каза зам.-председателят на Националния борд по туризъм

03.04.2024 | 20:18 Редактор: Искра Ангелова

Туристическият бранш иска Мартин Захариев за ресорен министър.

"Не съм получил от "тихия фронт". Не знам какво става там, но доверието се доказва, не се купува. Не знам какви са критериите, по които Главчев избира. За последните 10 години съм сменил петима министри, а с шестия не се видях нито веднъж очи в очи. Това никога не се е случвало - да не поканиш на среща организацията, която представлява най-големите инвеститори в туризма и зад която стоят ефективни 10-15 млрд. лв., които хората могат да видят и пипнат с ръцете си всеки ден, това е смешно. Това ще са още два или 5 пропилени месеца в сектор "Туризъм", който изглежда болен. Българската конкурентоспособност на картата на източноевропейския туризъм е разколебана, загубихме много от конкурентните си предимства", каза зам.-председателят на Националния борд по туризъм в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му съседни държави "летят със 100 км/ч.", а ние сме "на ръчна спирачка от много време".

"Тази криза се задълбочава. Нерешаването на проблемите на българския туризъм, остарялото и изключително неадекватно пост-Ковид туристическо законодателство е голяма пречка. За 10 месеца управление Министерството на туризъма не произведе една запетайка законодателна инициатива. Ние настояваме за десетки реформи, замитани под килима десетилетия наред", допълни Мартин Захариев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Служителите в сектор "Туризъм" са над 300 000 души, а 26 000 предприятия са в сектор "Хотелиерство".

"Някой трябва да ги генерира тези законодателни проблеми. Първо да ги измисли, да има визионерски подход, кураж да ги наложи, кураж да ги съгласува със сектора, кураж да ги прекара пред парламентарната процедура, юридическа експертиза да ги напише и мислене, което отговаря на световните стандарти за един сектор, който след Ковид-19 се промени драстично", коментира зам.-председателят на Националния борд по туризъм.

Той е на мнение, че Министерството на туризма е разменна монета на търговията между т.нар. ресурсни и силови министерства.

"При 200 млрд. лв. БВП бюджетът на това най-бедно министерство е 14 промила на сектор, който генерира между 8-10% със свързаните индустрии от тези 200 млрд. лв. Ако са 10% - това са 20 млрд. Този сектор има този капацитет, неговият бюджет е 28 млн. лв. Националната кампания на България е 10 млн. евро срещу 400 млн. на Турция и срещу 300 млн. на Гърция. Само по ПВУ Румъния задели 100 млн. евро", поясни Мартин Захариев.

Той е категоричен, че сектор "Туризъм" отново ще бъде на опашката.

"Абсолютна нула за дигитален маркетинг по отношение на глобалните платформи като Airbnb, Google, Trivago. Там ни няма. В българския закон за туризма не съществува понятието "дигитална трансформация". Вижте на какво прилича Националният туристически портал. Това е абсолютно унижение. Отдавана той трябваше да се казва "Visit Bulgaria.com.", в него да има мултиезикова платформа. И аз да съм министър на финансите, и аз няма да им дам пари на тези - пари срещу реформи, ще им кажа", добави още гостът.

Той разкри, че бюджетът на Министерството на туризма не е помръднал от 2022 година насам.

"Кой ще е министър на финансите няма никакво значение, докато този сектор не получи заслуженото му място в управлението. Никой министър няма да си мръдне пръста за мандат от 9 месеца, защото в администрацията наказани за бездействия няма. Държавната администрация е в щастливо безвремие в момента, никой не работи. Маса служители от Министерството на туризма излязоха в неплатен отпуск, тъй като трудно работят с този министър", призна Захариев.

България няма видеоклип, с който да рекламира дестинацията: "Последните 4 години нито един министър не се сети да произведе ново видеосъдържание. Вижте видеата на Гърция, Словения, Албания, която е абсолютен рекордьор и която беше посмешище".

Гледайте целия разговор във видеото.