България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За 2 лв. няма уникален козунак, нормално е 500 гр да струва 20-30 лв.

Притеснително е, ако козунаците нямат етикет в хранителните вериги, подчерта Николай Немигенчев

18.04.2024 | 11:11 Редактор: Деси Николова

С наближаването на Великден се увеличават проверките за качеството и цената на козунаците. От Сдружението за достъпна и качествена храна алармират, че на пазара се предлагат козунаци без етикет и срок на годност.

"Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като там говорим за масова продажба. Когато купувате от квартална пекарна, надали някой на щанда отпред лепи етикети и слага дата на производство. Най-вероятно козунакът е произведен в същия ден или поне изпечен, тъй като козунакът е едно дълго производство и само този, който не е правил козунак, не знае, че има доста търкания до направата на един хубав козунак", каза Николай Немигенчев от УС на Сдружението за достъпна и качествена храна в студиото на "България сутрин".

По негови думи препоръчителният период на годност на един козунак е в рамките на 2-3 дни, но не защото той ще се развали, а защото ще изгуби вкусовите си качества и ще изсъхне.

Немигенчев поясни за Bulgaria ON AIR, че причината козунаците да издържат повече време в хранителните вериги се дължи на факта, че в тях се съдържат множество добавки.

В последните дни и седмици много хора заговориха за цените на козунаците, като някои ги намират в ценовия диапазон от 2 лева, до впечатляващите 100 лева. Според Немигенчев производството на козунак е доста специфично и изисква добро познание, заради това е и по-високата цена.

"Цената е важна, тъй като не може да очаквате за 2 лева да си купите нещо и то да бъде уникално. 500 грама козунак е напълно нормално да струва между 20 и 30 лева", каза още Немигенчев.

Гледайте целия разговор във видеото.


5
0 rate up comment rate down comment 0
Ужас
преди 5 дни
Къде го изкопахте този, псевдо готвач Даже и сам си рекламира козунаците за над 30лвАлоо СЕМ, спите ли .Къде е нормално , в Бг да е над 20 лв???Пълни глупости говори този Провалено интервю.Той продава пържоли за над 100 лв сигурно и може да яде козунак за 30 лв.Но не всеки може ! Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 0
Георги
преди 1 седмица
Аз правя козунаци и струват толкова колкото казва човека с яйца ,мляко и всичко което си трябва за козунак!!! Като не ви харесва в веригите има по 2 ле яжте ги Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Хм
преди 1 седмица
Егати тъпотиите говори този необразован безхаберник! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Ss
преди 1 седмица
Може ли малко по-подробна разбивка по себестойност на този козунак от 30лв ...! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Я бе 20-30...направо 500лева кви 20лв...абе тоя миндилсакъла ли си е....500г. ще струва 30лв...are you out of your mind....тук в UK в Лондон български магазини също го правят е 6-7 паунда...все едно 6-7 лева...италианците също имат козунак и се казва panetonne и килограм струва 9 паунда в скъпия Лондон Сигнализирай за неуместен коментар