България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вот на недоверие към служебен кабинет е недопустим и неприложим

Президентът не може просто да освободи служебния премиер, заяви д-р Орлин Колев

18.04.2024 | 10:34 Редактор: Тодор Петров

Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев заяви пред Bulgaria ON AIR, вот на недоверие към служебен кабинет е недопустим. 

"Единият вариант е председателят на НС да не обърне внимание на подписката за вот на недоверие, но ще понесе много упреци. Другият вариант е да го подложи на гласуване. Вотът на недоверие е крайна форма на парламентарен контрол. Но към служебен кабинет това е неприложимо, защото той черпи правомощия не от парламента, а от президента", обясни той в "България сутрин".

Тук не може да си играят на опозиция и мнозинство, правителството не е ничие, изтъкна гостът.

Д-р Колев подчерта, че всички персонални и структурни промени в служебния кабинет стават с указ на президента, но не би следвало президентът Радев да дава заръки на Главчев.

"Няма механизъм за контрол. Президентът може да поиска от служебния премиер да има смяна. Всяка рокада следва да бъде направена след съгласуване между служебния премиер и президента. Президентът не може просто да освободи служебния премиер, трябва да има указ за нов. Конституцията позволява, но това не може да е своеволен акт, трябва да има основателни мотиви", разясни той.

Конституционалистът посочи още, че Даниел Митов отговаря на изискванията за външен министър, но обърна внимание, че критиките са в сферата на политическото, а не на юридическото. По думите му следва да се търси баланс в съгласувателната процедура между служебния премиер и президента. 

"Не възниква задължение за президента от молбата на служебния министър-председател, трябва да има баланс в отношенията им", уточни д-р Колев.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа