Радев: Главчев да спази обещанието си за равноотдалечен от всички партии кабинет

Най-важното е да запазим доверието в изборния процес, заяви президентът

17.04.2024 | 17:45 Редактор: Толя Стоянова

В стремежа си да наложат пълен монопол върху властта партиите, които гласуваха промените в Конституцията, обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Това заяви президентът Румен Радев.

По думите на държавния глава, предложението на служебния премиер Димитър Главчев за освобождаване на двама министри седмица след полагането на клетва на правителството е индикация за провал на конституционната реформа.

"Надявам се Димитър Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Виждате как от партийни събрания се раздават разпореждания, как се заплашва министър-председателят", посочи президентът по повод исканата промяна на министъра на външните работи.

Румен Радев допълни, че когато е носил отговорност за предишни служебни правителства, никоя партия не си е помисляла да прави подобни вмешателства.

"Досега в служебен кабинет не съм назначавал заместник-председател на политическа партия", допълни държавният глава.

По думите на Румен Радев е важен и въпросът "кой поръча смяна на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет в дух на приемственост и като доказан мениджърски опит в областта".

"Не е ли странно министър-председател да сменя мнението си през ден", попита президентът и допълни, че рокадите в служебното правителство объркват обществото, бизнеса и партньорите на България.

"Няма да се бъркам в решенията на министър-председателя, но и ще настоявам той да спази обещанието си, което даде пред мен и обществото, че ще предложи равноотдалечен кабинет от всички партии", заяви Румен Радев и допълни, че като президент носи отговорност да се запази политическото благоприличие в служебния кабинет.

Президентът посочи, че ще се срещне със служебния премиер, за да обсъди предложенията за промени в състава на правителството.

"Искам да чуя реалните мотиви, които накараха г-н Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си смени мнението", посочи държавният глава.

"Моят ангажимент е да не допуснем конституционна и управленски криза, въпреки неуместните промени в Конституцията", каза още Радев.

Помолен да коментира дали настоящата ситуация ще затрудни организацията на изборите, държавният глава посочи, че има достатъчно време до вота.

"Най-важното е да запазим доверието в изборния процес. Ако провалим това доверие, последствията ще бъдат лоши", добави Радев.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)