България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Да не чуят съседите": Мъже и жени търпят насилие, заради мнението на хората

Книгата "Безупречен дом" на Ива Димитрова показва различните видове насилие и как да го разпознаем

17.04.2024 | 11:48 Редактор: Вяра Димова

Има жени и мъже, които с години живеят насилени, без да смятат, че това е проблем. Понякога и книгите и историите на жертвите помагат.

"Наслоено е през годините назад. Свикнали сме на репликите: "Да не чуят съседите", важно е какво ще кажат хората. Когато тези думи и изрази минават през поколенията, свикваш да живееш, че всички са така. Не е нормално да се обиждат деца от родителите, мъж да крещи на жена си или обратното, тъпченето с години на другия. Това е насилие", каза авторът на книгата "Безупречен дом" Ива Димитрова в "България сутрин".

Поговорката "Моят дом е моята крепост" е хубава, когато зад нея семейството е крепост и опора. 

"Лошо е, когато домът ти е затвор, когато се притесняваш, че всеки момент другият ще се прибере и ще намери за какво да се скарате, когато стъпваш на пръсти, за да няма скандал. Това са въпроси, на които всеки само трябва да си отговори дали е така и дали иска да продължи да живее така", коментира писателят пред Bulgaria ON AIR.

Книгата "Безупречен дом" не дава отговори, дава ситуации, обясни Димитрова.

"Когато живееш в такава обстановка, свикваш да оправдаваш действията на другите. "Мама ми вика, защото получих слаба оценка", "Мама или татко ми се кара, защото съм глупав" - когато детето живеете с мисълта, че е непълноценно, глупаво, то расте като такъв човек. Рано или късно среща човек, който да продължи да му насажда тези мисли", даде пример тя.

При взаимоотношенията с двойките е същото, смята писателят: "Ако ти обичаш другия, никога няма да му кажеш, че е глупак, непълноценен. Ще търсите грешката и ще я промените".

Димитрова сподели, че е започнала книгата преди година, на 1 април.

"Отне ми доста време, за да синтезирам всичко, което искам да кажа. Психологическото насилие е недоказуемо и невидимо. При физическото има белези, докато психологическото продължава да се омаловажава", смята авторът на книгата "Безупречен дом". Тя е използвала интересен похват - главната героиня е автор, която пише книгата.  

Често "Аз ти се карам, защото те обичам" са класически оправдания на насилник, изтъкна тя.

"Има жени и мъже, които признават, че живели в заблудата на безупречния дом, но има такива, които зял живот ще останат в заблуда. Това е избор", обобщи Димитрова.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.