България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

35 години от началото на прехода: Овладени протести и корупция заради икономическите интереси

Активните политици от 90-те са разочаровани от действителността, каза журналистът Миглена Георгиева

12.04.2024 | 12:02 Редактор: Елеонора Танева

"Тази година се навършват 35 г. от началото на прехода. Вероятно са се надявали, че всичко ще бъде много хубаво, Западът ще дойде в пълния си блясък, но вместо това идват проблеми, корупция, приватизации. През тези 35 г. постоянно се правят протести, но после някой ги овладява. Винаги в началото протестът е спонтанен, после става инструмент в ръцете на тези, които идват на власт", коментира журналистът и водещ на "Историите ON AIR" Миглена Георгиева в студиото на "България сутрин". 

В събота, 13 април, от 13:30 часа зрителите на Bulgaria ON AIR могат да видят авторския ѝ филм, озаглавен  "Преходът на входа и на изхода".

"За голямо съжаление, не е много положителен за всички нас, и на вход, и на изход има служби, политици, услужлива съдебна власт. Тези политици от филма, които не са активни в момента, са от първите разочаровани след първите 10-ина години, които са скачали на площадите и са вярвали, че свободата ще донесе право да казваш каквото искаш. Оказва се, че икономическата свобода и интереси са много по-силни. Тези, които са били икономически грамотни, се възползваха от прехода", заяви Миглена Георгиева.

По думите ѝ в ефира на Bulgaria ON AIR корупцията не е порок само на демократичните промени, имало я е и преди 9 септември, когато много явно са се купували избори. 

"Никой не е имал проблем с това да отиде и да обещае нещо, сменяли са се цели урни. Винаги МВР е номер едно по време на избори, управляващи и опозиция - едните разчитат на МВР, другите го обвиняват в репресии. Това е и в началото на комунистическия режим. При промяната на режима тези, които взимат режима, искат да се окопаят в тази власт", добави журналистът.

Филма ѝ за най-кървавите избори може да гледате в неделя, 14 април, от 16:00 часа в "Историите ON AIR".

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 1
Всичко това,
преди 2 седмици
което виждаме днес, стана с изключителното съдействие на вас - мили, журналисти и медии. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Лекс
преди 2 седмици