България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. Ралчев: В МВР се кадрува с посочване, течът на информация е навик в службите

МВР и прокуратурата трябва да вземат мерки този теч да престане, коментира експертът по национална сигурност

12.04.2024 | 10:45 Редактор: Елеонора Танева

Скандали продължават да тресат МВР и Агенция "Митници". Днес служебният премиер смени двама зам.-вътрешни министри. 

"Гротескните видове снимки, които излизат, очертават една не съвсем привлекателна дейност. За мен това е контролирано, вече няма нищо тайно, нещо което тази вечер излиза като показания, може утре да излезе в медиите. МВР и прокуратурата трябва да вземат мерки този теч да престане. Обезсмислят се отделните видове защитени свидетели. Това, което се показва в уродлив вид - може да си сгрешил, но ако имаш достъп до висши ешелон - "дайте да ме кръстите еди как си, за да съм недосегаем", коментира председателят на Управителния съвет на Национална служба "Безопасност и охрана" ген. Румен Ралчев в студиото на "България сутрин".

По думите му течът на информация е станал навик в службите и в "много уродлив вид" политическата система влияе на неполитизирани учреждения като прокуратура, МВР, съда и дори това вече не се крие. 

"Назначаването на "наши хора" гарантира, че той трябва да е лично предан и да ни дава информация. Каква е гаранцията, че само МВР може да вербува престъпния контингент? "Ето ти часовник за 50 000 лв., ето ти 200 000 евра, ще ми вършиш дребни услуги". Много пагубно е влиянието на политиците в МВР. Кадровият подбор не е на самия министър или естественият подбор, който се изисква, той е с посочване. Една част от биографията се изчиства, друга се подсилва", заяви ген. Ралчев.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че за никого не е тайна как се действа, когато "едра риба" стъпи накриво - "започват да го скубят, после започва контраматериал, който става опасен за тези служители, не за него".

Според ген. Ралчев министърът на вътрешните работи има достатъчно работа, за да се занимава с координацията на изборите. Тя, по думите му, трябва да се извършва от човек, който е освободен от ежедневната си дейност и е запознат с изборните похвати на МВР, политици и криминален контингент. 

"Най-вероятно това ще е бивш министър на МВР, високопоставен служител от йерархията в държавата, който е минал по всички стъпала и е наясно с този процес. Защо не и един бивш председател на ЦИК", посочи ген. Ралчев.

Във връзка с рокадите в службите за сигурност експертът по национална сигурност коментира, че те също са част от политическата бухалка.

"Не би могъл един министър-председател в рамките на два дни да се запознае така детайлно с качествата на един зам.-председател на ДАНС, за да го освободи - или му е показано, или е разчистване на сметки", заяви ген. Ралчев.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1407 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Д. Димитров
преди 1 месец
Уважаеми BG on Air,Вече писах по темата но пак ще попитам: защо продължавате да давате трибуна на един самовлюбен паун и самозван псевдоексперт, който плещи само небивалици, воден от патологичното желание да бъде показван "по телевизора"? Не му ли знаете биографията, криминалното минало, измамите и злоупотребите, сенчестия бизнес, сектантските му принадлежности. За психопатията няма почивни дни. Пълно разочарование. С все по-малко уважение към вас...... Сигнализирай за неуместен коментар