Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Избори 2 в 1: ЦИК чака от съда над 3100 флашпамети за машините

Настояваме държавата да намери помещение за съхранение на машините, заяви Росица Матева

11.04.2024 | 19:10 Редактор: Тодор Петров

ЦИК иска от съда флашпаметите за машините, тъй като ѝ трябват за изборите 2 в 1 на 9 юни.

"Вчера изпратихме трето писмо на съда, с което му обръщаме внимание, че те не носят изборен резултат и резултатите от машинното гласуване се отчитат чрез преброяване на отпечатаните бюлетини. Очакваме ги в достатъчен срок, за да ги подготвим за следващите избори. Ще видим дали ще купуваме допълнително. В съда са над 3100 флашпамети за над 1500 машини", заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в "Денят ON AIR". 

Тя отбеляза, че за първи път правим избори за Народно събрание и Европейски парламент. 

"За ЕП имаме една бюлетина, една листа за цялата страна и извън страната, а за НС ще имаме 31 листи и ще бъде различна дължината на бюлетините. Най-голямото предизвикателство пред избирателите е дали имат избирателни права за изборите за членове на ЕП. Изисква се уседналост от 3 месеца в страната - регистрация по настоящ адрес в страната или държава членка на ЕС", коментира още Матева за Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че при избори 2 в 1 ще се спестят разходи за транспорт на машините за гласуване. Матева уточни, че парите по бюджета на ЦИК отиват също за медийни пакети и разяснителна кампания. 

"ЦИК смята, че държавата трябва да се справя сама с изборите. Направихме няколко опита в предходни години и за съжаление не успяхме. Необходимо е да се ангажират около 3000 човека за машините. Трудът на тези хора трябва да бъде заплатен. Могат да бъдат ангажирани служители в различни министерства и агенции", каза още зам.-председателят на ЦИК.

Настояваме държавата да намери държавно помещение за съхранение на машините, подчерта тя и поясни, че в месец без избори наемът на помещение за съхранение на машините е около 50 хил. лв.

"Няма драма с хартията за машините. Вече е доставена от печатница на БНБ машина, която може да направи разролване на малките ролки хартия с шпула половин инч", завърши Матева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа