Харчим близо 100 млн. лв. за вота на 9 юни, кабинетът обеща честни избори

Предизборната кампания ще започне месец преди деня на вота

11.04.2024 | 18:13 Редактор: Деси Николова

Служебният кабинет се зае с организацията на изборите още първия ден, като гласува план сметката за вота две в едно на 9 юни.

"Честността на вота е без алтернатива. Затова опитите за купуване на гласове и за опорочаване на изборите по какъвто и да било начин, ще срещнат нашата категорична съпротива", заяви служебният премиер Димитър Главчев.

Точно 98 милиона и 179 хиляди лева ще струват изборите две в едно. Кабинетът ще работи в сътрудничество с Централната избирателна комисия, а междувременно служебният външен министър обяви, че вече е започнала организацията на вота зад граница, като броят на секциите ще се уточнява тепърва.

"Има създадена работна група "избори". По места също хората работят вече по това. Нашата оценка към момента е, че получените средства за организация на изборите в чужбина са достатъчни. Те са достатъчно на база на досегашния опит по извършване на разходи", посочи служебният министър на външното ведомство Стефан Димитров.

Министерството на вътрешните работи ще осигури спокойното протичане на вота и ще се бори срещу купуването на гласове, както винаги, увери служебният вътрешен министър Калин Стоянов. 

"За мен е недоумение и хората, които са покрай мен в министерството и предполагам голяма част от служителите в МВР, недоумение буди фактът как някой след шест месеца ни упреква, че ние не сме се справили с изборите. Преди, по време и след изборите ние нямахме критика, отправена към нас, така че за мен е абсолютно несъстоятелно това твърдение", подчерта служебният вътрешен министър Калин Стоянов.

Предизборната кампания ще започне месец преди деня на изборите.

"Предстои предизборна кампания. Съмнявам се да има човек, който да не е убеден, че тя ще бъде меко казано напрегната. Държавата няма режим на изчакване", категоричен бе Главчев.

А до изборите премиерът пое ангажимент, че спокойната работа на институциите ще бъде гарантирана.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR