Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Изборите 2 в 1 ще са по-трудни, основната тежест ще падне върху ЦИК

Ще се отразят на избирателната активност, посочи Ивилина Алексиева-Робинсън

10.04.2024 | 16:10 Редактор: Деси Николова

До изборите 2 в 1 остават точно два месеца, ЦИК обещава да се справи организационно, но остават няколко много големи въпросителни. Сред тях са машините и разяснителната кампания. 

"До момента в България не са организирани и произвеждани 2 в 1 избори за Народно събрание и за членове на Европейския парламент. От тази гледна точка ЦИК ще има малко повече работа. Тя трябва да обедини решенията за избори за НС и решенията, с които разполага за избори на Европейския парламент като актуализира част от тях", заяви бившият председател на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева-Робинсън в студиото на предаването "Директно".

Предизвикателствата пред Централната избирателна комисия ще са повече, но според госта комисията ще се справи.

"Ще се наложи да прави обществена поръчка за машини както за едните видове избори, така и за другите. Ще се наложи да прави обществена поръчка и за двата вида бюлетини. Ще има и повече регистрации. Основната тежест ще падне върху ЦИК", разясни Алексиева-Робинсън в ефира на Bulgaria ON AIR.

По нейни думи ЦИК ще трябва и да акцентира върху разяснителна кампания. Алексиева-Робинсън подчерта, че изборите 2 в 1 биха повлияли на избирателната активност.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа