България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мисия "Шенген": Двама български пилоти обиколиха 10 държави за 4 дни

Много топло ни приветстваха, споделиха Николай Калайджиев и Иво Табаков

09.04.2024 | 12:07 Редактор: Беатрис Младжова

По повод приемането на България в Шенген по въздух и вода, Асоциацията на българската авиационна индустрия инициира проекта мисия "Шенген",  в който пилотите Николай Калайджиев и Иво Табаков обиколиха 10 държави от Шенгенското пространство с малък самолет.

"Мисията "Шенген" беше да обиколим колкото се може повече държави. Започнахме от България, минахме през Румъния, Словакия, Полша, там ни посрещна посланикът на България в Полша. Много топло ни приветстваха. Бяхме много изненадани. От там кацнахме близо до село Шенген, където ни показаха много неща. През цялото време беше много турбулентно, но волята ни държеше", заяви пилотът Иво Табаков за "България сутрин".

Мисията е продължила 4 дни, а подготовката е отнела 2 месеца на пилотите.

"Продължителността беше 4 дни, общо 29 часа във въздуха. Подготвени сме за това, очаквахме да не е лесно за изпълнение, но организацията беше много сериозна. Всичко беше идеално. 2 месеца са нужни за подготовка за такъв тип мисия, защото логистиката е много важна част от процеса", допълни пилотът Николай Калайджиев пред Bulgaria ON AIR.

Шенген работи, категоричен е Табаков.

"Нашата мотивация беше да отидем да видим какво е положението в другите държави. Аз бях резервиран дали няма някъде да ни поискат лични карти, но така и не стана. Шенген работи. Мисията е трудна, защото метеорологичните условия не могат да са идеални. Ако човек не е свикнал с турбуленцията, е трудно, но ние сме свикнали", коментира пилотът.

Пилотите имат за цел да привлекат вниманието и на други европейски държави.

"За тази година сме планирали още интересни неща. Сериозно ни търсят и от космически компании, тъй като с четирите световни рекорда, които направихме, в момента сме в полезрението на космическите компании. Чрез тези рекорди искаме да привлечем вниманието на други европейски държави и България да стане център както на авиацията, така и на космическата индустрия", добави Калайджиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа