България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изложба на карикатури в София показва уникални творби

Участват 39 художници с близо 300 произведения

04.04.2024 | 11:55 Редактор: Толя Стоянова

Стартира 49-ата национална изложба на карикатурата в сградата на Съюза на българските художници в София. В нея са събрани политически карикатури, сатирични рисунки, живописни и графични творби в карикатурен жанр на български художници.

"Изложбата на карикатурата е годишна, има няколко награди. Хората могат да видят всичко - политика, битовизми, закачки, бял хумор. Има и графични изображения, които са философски. 39 човека участват тази година с близо 300 карикатури. Нашата стратегия е да се състезаваме с Народното събрание. Те направиха 49-о, ние правим 49-а изложба. Ще бъде от 4 до 23 април. Откриването е в 18:00 часа", каза секретарят на секция "Карикатура" към Съюза на българските художници Валери Александров пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос трудно ли се намира вдъхновение, карикатуристът Любомир Михайлов отговори, че "вдъхновението блика отвсякъде". Според него хората трябва да бъдат по-весели. Сподели, че работата на карикатуриста не е тежка, а е сбъдната мечта, която върши с удоволствие.

"Карикатурата и политиката са неразривно свързани. Политиката сама предизвиква карикатуриста. Нашата работа е да седим и да отразяваме. Има богата реколта за нас. Политическата обстановка е активна. От чуждите политици Тръмп е ходеща карикатура. Имам цяло табло с Путин", заяви карикатуристът Ивайло Цветков.

Вижте повече във видеото.