Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ивайло Нинов: За карикатуриста няма забранени теми, всичко може да се каже

Той определя карикатурата като нещо средно между рисуване и журналистика

28.12.2023 | 20:53 Редактор: Деси Николова

Има поводи безкрай за рисуване на карикатури и това е хубаво. Карикатурата е нещо средно между рисуване и журналистика, но по-скоро повечето е журналистика, тъй като се занимава с актуални проблеми, които са важни за обществото, случилото се за деня, за месеца, за годината и се превръща в една сатирична летопис на времето, в което живеем. Това каза карикатуристът Ивайло Нинов в предаването "Денят ON AIR".

Създаването на карикатури е изключително творчески процес, който също така изисква човек да бъде запознат с темите от деня.

"Нещата не стават изведнъж. Не всяко нещо, което ти хрумне, става за карикатура. Идва идея, тя трябва да се избистри и да се направи така, че да бъде разбираема за всички", поясни Нинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че за карикатуристът е важно да успее да изобрази характерът на човека, а не да го пресъздава като фотоапарат. Споделя, че не знае как политиците реагират на неговите творби, тъй като не комуникира с хората от карикатурите си.

"Моята задача е да ги рисувам и да ги публикувам, а кой как ги приема си е негов проблем. Много добре знам, че карикатурата е нещо изключително отговорно. Карикатурата внушава мисли, внушава идеи, изпраща послания и човек трябва да знае тези неща, когато прави карикатура, защото наистина работата е отговорна и трябва човек да си дава сметка какво прави", посочи гостът.

Въпреки това, Нинов допълни, че винаги се старае да не бъде обиден в своите карикатури.

"Всичко може да се каже. Няма забранени теми, но трябва да го кажеш деликатно, с финес, с усмивка, с намигване", каза карикатуристът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Петър Петров
преди 3 месеца
Всичко МОЖЕ, но зависи КАК ще се каже, защото от това зависи дели е МАЙСТОР, или ЧИРАКУВА. Сигнализирай за неуместен коментар