1/3 от произведена храна в световен мащаб се губи или пропилява по пътя си от фермата до трапезата ни. Това разхищение има не само огромно отрицателно въздействие върху глобалната икономика и наличността на храни, но също така и върху околната среда и климата.
"Oколо 4,4 гигатона еквивалент на въглероден диоксид се губят под формата на хранителни отпадъци. Хранителните отпадъци се нареждат на трето място в света, ако те бяха държава - след Китай и САЩ. Това са много големи количества на разхищение на храна. В същото време много хора по света изпитват недостиг на храна. Трябва спешно да се борим с този проблем", коментира геоекологът Радина Калдамукова за Bulgaria ON AIR.
По думите ѝ потребителите е важно да изготвят списък преди пазаруване в магазина и да планират храната си за дни или дор една седмица напред.
"Хитър ход е да сложим новите продукти по-назад в хладилника. По-старите да изместим по-напред, за да ги виждаме и употребим по-скоро. Важно е да боравим правилно с термина "най-добър до". Това не означава абсолютно стриктни показатели докога храната става за ядене", посочи Калдамукова в "България сутрин".
Тя отбеляза, че можем да превърнем хранителните отпадъци за храна в градината. Обелките от плодове и зеленчуци може да се използват за компостиране. В София има компостиращи контейнери, които са общи за няколко блока - там хората могат да изхвърлят зелените отпадъци, препоръча геоекологът.
"При гниенето микроорганизмите, които разлагат хранителните отпадъци, произвеждат страничен продукт - метан. Това е доста мощен парников газ. Около 25 по-ефективен е при улавяне на топлина в атмосферата, където по принцип попада. Прави го един от най-важните фактори за глобалното затопляне и изменението на климата. Трябва колкото се може по-малко храна да попада в сметищата. Правилното разделяне също е много важно", обясни Радина Калдамукова.
Тя подчерта, че месото има доста голямо влияние върху изменението на климата, а неговият въглероден отпечатък е над 20% при разхищаването на храна. Друг такъв продукт - наричан "гореща точка", са зърнените култури. Те са основен поминък на хората в Азия, където обаче се произвеждат много метанови емисии.
Гледайте целия разговор във видеото.
Снимка: БГНЕС
Размяна на "любезности" между Мъск и ЕС заради глоба от 120 млн. евро
Франция представи мощна нова система за борба с дронове
Откриха нови доказателства за селективен канибализъм сред неандерталците в Европа
Мутация на грипа във Великобритания може скоро да дойде у нас
Холтерите като устройства за дистанционен мониторинг
Хранителен режим при атеросклероза
Как влияе на психиката работата от вкъщи?
Инсулинова резистентност и метаболитен синдром – как са свързани?
Кога ще се случи следващото лунно затъмнение
Метеорният поток Геминиди ще достигне своя връх в нощта на 14 декември
Единствена по рода си: В Индонезия се роди бебе от вида гигантска панда
Учените са изумени: Кометата 3I/ATLAS носи ключова за живота молекула
Вдигат учителските заплати с 10 процента
Николай Младенов ще управлява изпълнителния комитет за Газа
Зверско убийство на сина на зам.-кмета на Харков във Виена
Тарикати продават стартови пакети евро от по 20 лева за 50
Мъж е в кома след тежък побой пред магазин
Wall Street записа спад дни преди последното заседание на Фед за годината
Кадър на деня за 8 декември
Новата доктрина на Тръмп го потвърждава - Европа е сама
Google ще представи първите AI очила с Gemini през 2026 г.