България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Великденските добавки за пенсионерите са на кантар, може да създадат напрежение

Демографският проблем е голям, имаме нужда от пенсионна реформа, заявиха д-р Юлиан Войнов и Христина Христова

03.04.2024 | 11:24 Редактор: Вяра Димова

Месец преди Великден еднократно по 75 лева да получат пенсионерите под линията на бедност, това поискаха от ГЕРБ и ДПС. Тази мярка ще струва около 40 млн. лева. Против идеята се обяви финансовият министър в оставка Асен Василев. По думите му с еднократни помощи не се решават проблемите на пенсионерите. 

"Темата за добавките е стара. Още през 2003 дадохме първите добавки. Винаги е имало проблем с обществената комуникация. Нарича се добавка към пенсията, но не е такова. То е социално плащане, помощ на държавата към хората в пенсионна възраст. Добре е, че се прецизира през последните години - помощта не трябва да е еднаква за всички", коментира бившият социален министър Христина Христова в студиото на в "България сутрин".

Събеседникът ѝ - икономистът д-р Юлиан Войнов, уточни, че в момента нямаме 40 млн. лв. и няма яснота дали ще ги има до края на годината.

"Очаква се да постъпят на база на изпълнение или преизпълнение към момента. Ако има икономически сътресения, може да се увеличи безработицата като допълнителни плащания. Няма яснота. Това, което каза министърът - човек, ако има разлика от 1 лев под 526 и над 526 лв., означава, че единият ще вземе с 8-10% повече, докато другият ще остане със същата пенсия. Социално това не е добър подход", обясни д-р Войнов пред Bulgaria ON AIR.

В социалните плащания има явление, наречено "синдром на границата", стана ясно от думите на Христова: "От гледна точка на справедливостта - трябва да има доходен критерий. Дали има избори или няма избори - преди всичко е политическо решение".

Според д-р Войнов в момента се разчита само на вътрешни трансфери в бюджета на НОИ.

"Има времеви луфт, в който може да се създаде напрежение, което може да означава или забавяне на следващи пенсии, или лишаване на групи от населението. Това не е прецизирано. Един от факторите, които влияят на допълнителните приходи в НОИ, е инфлацията", предупреди икономистът.

Добавките трябва да бъдат разглеждани и на фона на "огромния дефицит" за пенсия, който имаме, напомни бившият социален министър. Д-р Войнов от своя страна отчете като проблем това, че парламентът изземва функциите на Министерството на финансите.

"Проблем с пенсионните системи има в целия ЕС. Те са на основата на два фактора. Единият е демографската ситуация. Ние не можем да преодолеем сивата икономика напълно. В последните 5-6 години имаше много административно-партийно-политическо вмешателство за промени в пенсионната система", заяви Христова.

540 000 души ще посрещнат Великден под линията на бедност, сочи статистиката. По думите на бившия социален министър с политики държавата може да облекчи хората. 

"България има нужда от сериозна пенсионна реформа. Тя започна през 2015 г., но тръгна в грешна посока. България има сериозен демографски проблем. Трябва да погледнем в бъдеще", призова д-р Войнов.

Гледайте целия разговор във видеото.


5
24 rate up comment rate down comment 4
Лили
преди 1 месец
Възмутена съм,за кой пореден път,как хората,на които сме гласували доверие,разделят пенсионерите! Дала съм 40г стаж , а не съм достойна за великденските добавки?! Излиза,че хората,които нямат и един работен ден,имат право на помощ,защото са под прага на бедност! Това е безумие! Млади хора,не работете,а без действайте,защото само тогава ще получите милостиня! Позор! Сигнализирай за неуместен коментар
4
27 rate up comment rate down comment 4
Срам
преди 1 месец
Оказва се, че в България ако работиш и се осигоряваш с реални доходи след пенсионирането биваш наказван и подиграван от неработилите хитреци и такива от сивата икономика. Сигнализирай за неуместен коментар
3
27 rate up comment rate down comment 8
Габи
преди 1 месец
С това несправедливо решение и подигравка с достойно работили и осигорявали се пенсионери ГЕРБ ще загуби хиляди гласоподаватели. Оказва се, че Борисов е най-големият защитник на сивата иконовика, на мързеливите и готонанковците. Сигнализирай за неуместен коментар
2
21 rate up comment rate down comment 1
Пенсионер
преди 1 месец
Продължавайте да надувате пенсиите на тези, които са плащали най-малки осигуровки. Даже не искам да коментирам. Не един път съм срещала максимата, че никой не е казал, че животът е справедлив. Само, че тук става въпрос за системата на осигуряване, а не за живота. Сигнализирай за неуместен коментар
1
15 rate up comment rate down comment 2
Д
преди 1 месец
Как не решиха и на мен да ми дадат някой лев ... могат да ме изцеждат всеки месец с данъци, без да получавам нищо. Сигнализирай за неуместен коментар