Василев: Даването на пенсионни добавки предизборно е порочна практика

"Призивът ми към НС е да не се заиграваме с популизма", заяви министърът на финансите в оставка

02.04.2024 | 17:20 Редактор: Деси Николова

Даването на добавки предизборно е порочна практика. Тя дели пенсионерите на групи, ако човек има пенсия 527 лева, то няма да получи добавка, но ако му е 524 лева, той ще получи 75 лева добавка и тук се пита защо? Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии. Това каза финансовият министър в оставка Асен Василев.

"Нашите пенсионери имат достойнство, те са си заслужили пенсиите, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионери, раздаването на пари безпринципно, без да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски, а ние искаме пенсиите да се увеличават. 136 лв. е минималната пенсия през 2009 г. През 2020 г. достига 250 лева, малко над 110 лева увеличение, 2023 г. минималната пенсия е 523 лева, двойно увеличение, 2024 г. от 1 юли и минималната пенсия ще стане 580 лева. Линията на бедност за 2024 г. е 526 лева", припомни Василев. 

"Призивът ми към Народното събрание е да не се заиграваме с популизма, а правилното е нашите родители да имат достойни старини, базирани на трайно увеличение на пенсиите по швейцарското правило, заложено в законодателството, всичко друго е евтин популизъм", подчерта Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR