България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ново приложение слага край на обикалянето по аптеките?

Отворени сме за партньорства, имаме много идеи, заявиха Боряна Маринкова и Оля Василева

29.03.2024 | 12:03 Редактор: Беатрис Младжова

Приложение за лекарства слага край на неспирното обикаляне от аптека на аптека с надежда да намерим необходимото за нас лекарство. Необходими са само 20 секунди за подаване на сигнал, като срокът за отговор е 48 часа.

"Приложението е надграждане на една инициатива, която започнахме преди повече от 5 години, свързана с помагане на пациентите, които не могат да открият своите лекарства. До момента имаме над 2300 сигнали, които сме обработили сами. Сега помолихме Бетел да се включат заедно с нас, те се съгласиха, за което сме изключително доволни, защото по този начин подпомагаме процеса в много по-широк план. Имаме голямата задача да покажем колко са важни дистрибуторите в света на лекарствата", каза изпълнителният директор на БАРПТЛ Боряна Маринкова в студиото на "България сутрин".

За подаване на сигнал е нужно само да се посочи лекарството, телефонен номер за връзка и локация, за да се определи най-доброто местоположение за получаването на лекарството.

"Приложението е налично и за Android, и за Apple. Необходими са 20 секунди, за да подадете сигнал до нас. Необходимо е само да посочите лекарството, което търсите, вашия телефонен номер и населеното място, в което се намирате, за да намерим най-удобната локация за вас. Номерът е нужен само да се свържем с пациента, след като получим сигнала, за да уточним подробности. Ние сме си поставили срок до 48 часа да отговорим на сигнала, имаме доуточняващи въпроси. Има случаи, когато продуктът не е наличен, ние даваме информация защо не е наличен и пренасочваме пациента към подновяване на терапията с неговия лекуващ лекар" заяви изпълнителният директор на Бетел Оля Василева пред Bulgaria ON AIR. 

Няма принцип на запазване на лекарства, тъй като е вероятно в дадена аптека да има ограничено количество от дадено лекарство.

"Ние информираме пациентите през партньорската мрежа, която разширяваме с аптеки, за да може когато е ниска наличността, да информираме пациента. Принцип на запазване не можем да осигурим, защото не можем да накараме фармацевтът да избира на кой пациент да отпусне терапия в случай, че са малко лекарствата. Нашата цел е да скъсим максимално времето за започване и терапията и да скъсим риска да попадне на фалшиви лекарства онлайн или такива, които са контрабандно внесени", коментира Маринкова. 

От приложението няма да издават алтернативни лекарства, ако не са налични тези, които търси пациентът, тъй като той ще трябва предварително да се свърже с консултиращия го лекар.

"Ние няма да взимаме ролята на лекаря, той е най-важен при определяне на терапията и трябва да се консултира с него пациентът. Ще съдействаме на пациента с всички ресурси, с които разполагаме, но няма да предлагаме алтернатива", добави Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.