България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разбраха ли българите защо ги пращат на избори и какво ще се промени след вота?

Хората отново са най-огорчени от случващото се, смятат Лидия Даскалова и Геновева Петрова

29.03.2024 | 11:17 Редактор: Беатрис Младжова

След като и третият проучвателен мандат беше върнат от ИТН, президентът провежда консултации за служебно правителство. Следват шестите избори за последните три години. 

"У нас политиката е непредсказуема. Тя не се върти около това какво трябва да се направи в държавата в перспектива, не се гледа в бъдеще какво да се направи, което да е устойчиво. Гледа се как да има власт. Нашата държава заслужава повече. Тази политическа извадка не успя да каже на гражданите защо отиваме на избори в момента. Това е сериозен проблем. Смятам, че отиваме, защото ГЕРБ прецени, че при бъдещи избори ще имат по-голям шанс. Отново огорчени бяха най-много гражданите за това, което ни се представя", каза политологът Лидия Даскалова в студиото на "България сутрин".

Остава неясен въпросът защо отиваме на избори и дали нещо ще се промени след тях. 

"И досега хората не знаят защо отиват на избори. Отговорност за това развитие на нещата имат и двете страни, участващи във формалните преговори. Те продължават да дължат отговор защо се случват тези неща. Така не си помагат с разширяването на общественото си признание. Тепърва ще страдат от това, че поеха риска да управляват заедно. Все пак беше добро решение за ситуацията, в която бяха поставени след миналите избори", заяви социологът Геновева Петрова пред Bulgaria ON AIR. 

Според Лидия Даскалова за продължилия 9 месеца мандат на предишното правителство комуникацията е останала на заден план. 

"Важно е как ще се убедят хората, че трябва да гласуват. При ниска избирателна активност има много ниска легитимация. Какво ще се промени в комуникацията след вота не става ясно, ако не са се научили да комуникират за тези 9 месеца. Опитни политици се карат за постове и превръщат цялото пространство в престрелка за медиите. При следващата договорка няма ли отново да се отвори темата за постове? Нека преди всичко не забравят, че дължат уважение на хората", коментира тя.

Предстои да започнат и предизборните кампании. Геновева Петрова смята, че е от съществено значение дали изборите ще се проведат 2 в 1.

"Условията в много голяма степен ще зависят от това дали изборите ще са заедно, или поотделно. Ще има много по-фокусирани върху останалите партии послания, отколкото към гражданите. Очаквам, че ще има разлика в кампаниите. Ще има партии, за които изборът на гражданите ще е по-важен, ще има и партии, които се фокусират и върху европейските въпроси. Изборни кампании 2 в 1 ще бъдат предизвикателство за всички", добави Петрова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа