България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изборен експерт: Пак ще има проблеми със СИК-овете, само в България параваните са проблем

Проблемите са заложени в законодателството, посочи Румяна Дечева

27.03.2024 | 11:35 Редактор: Тодор Петров

Ситуацията в страната и в Европа е една - предстоят ни избори. Очакваме да разберем дали те ще бъдат 2 в 1.

"Най-изгодно за нас би било да отиваме на избори с ясно съзнание за какво гласуваме, а не срещу какво. На 9 юни имаме избори за Европейски парламент. Нашата страна ужасно изостава от процеса на европейските политики - "зелена сделка", преход към по-ниско въглеродна икономика. Не сме обсъдили как другите 26 страни провеждат евроизборите. Не разбрахме като граждани какво се случи след Лисабонския договор", коментира експертът по изборно законодателство Румяна Дечева пред Bulgaria ON AIR.

Тя очаква отново да има проблем със Секционните избирателни комисии, а по думите ѝ отговорността е на политическите партии.

"Проблемите са заложени в законодателството. Никъде по света няма на вратата да питат човек с машина или бюлетина ще гласува. Всичко, което минава към нас през политиците, е страх: "Ако не сме ние, знаете ли какво става?!" Нищо не става. Много от решенията се взимат от политиците, без експертност и допитване към обществеността чрез медиите", подчерта Дечева в "България сутрин"

Тя смята, че има достатъчно време за подготовка за изборите - малко е работата по софтуера, а машините са същия брой.

"Много малко от европейските страни направиха нещо, за да предотвратят двойното гласуване. За съжаление, от години значителна бройка хора се възползват от това си право, когато са на море или екскурзия в друга страна. Или даже не напускат страната", посочи още Дечева.

Експертът по изборно законодателство отбеляза, че България е единствената страна, в която параваните са такъв голям проблем.

"Никога не се извадиха тези паравани по стандартни размери. Вместо да вървим към опростяване и да говорим за политиката, която решаваме с гласа си, преднамерено говорим за паравани. Винаги можем да отворим Изборния кодекс, но нито една от промените не бива да се залага за тези избори", завърши Дечева.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа