България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуственият интелект навлезе на висока скорост във футбола

Създава успешни тактики

26.03.2024 | 11:08 Редактор: Беатрис Младжова

Изкуственият интелект влезе дори на футболния терен. Той вече се използва от футболния екип на "Ливърпул". Статичните положения са едно от големите им оръжия, като по този начин отборът победи "Челси" във финала в Купата на лигата и имаше сериозни положения в последния си мач срещу "Манчестър Юнайтед".

Партньор на отбора на Юрген Клоп са изследователи от британската лаборатория за изкуствен интелект Deep Mind, собственост на Google. Те описват система за ИИ за футболни тактики, наречена Tactic AI, която може да помогне за разработването на успешни насоки за изпълнение на ъглови удари.

 

Треньорският щаб на "Ливърпул е избрал съветите на Tactic AI пред съществуващите тактики в 90% от случаите. При изпълнение на ъглови удари играта се спира и всеки отбор има възможност да организира играчите си на терена, преди атакуващият отбор да върне топката в игра, обикновено с предварително подготвен план, който ще им позволи да отбележат гол. 

Съветите за тези планове са това, което Tactic AI има за цел да предложи. Пакетът се състои от 3 компонента: такъв, който прогнозира кой играч най-вероятно ще получи топката в даден сценарий; друг, който прогнозира дали ще бъде отправен удар към вратата, и трети, който препоръчва как да се коригира позицията на играчите, за да се увеличат, или намалят шансовете за изстрел.

Вижте повече във видеото.