България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как ЕС опитоми изкуствения интелект и опитва да защити потребителите?

Със Закона се показва отговорността към новите предизвикателства на бъдещето, смятат Ева Майдел и Лидия Симова

25.03.2024 | 11:24 Редактор: Вяра Димова

Изкуственият интелект (ИИ) стремглаво навлиза във всички сфери на нашия живот. Все още няма конкретно законодателство и правила, които да защитават потребителите.

В края на миналата година Европейският парламент гласува първия в света Закон за регулация на изкуствения интелект. В една от последните си сесии за този мандат евродепутатите приеха и правила, които ограничават генеративния изкуствен интелект като ChatGPT и новия български изкуствен интелект BGGPT. Така, освен безопасността в мрежата, се гарантира и авторското право на текстовете, които изкуственият интелект използва.

Не на едно мнение са всички европейски държави. Германия и Франция сериозно разкритикуваха въвеждането на толкова строги правила. На този фон повече от половината европейци са по-скоро позитивно настроени към изкуствения интелект.

Европейска служба за изкуствен интелект, ограничаване на използването на генеративен AI и насърчаване на развитието на новата технология, са само част от точките, които евродепутатите обсъждаха близо две години. Според Ева Майдел от Европейската народна партия регулациите на изкуствения интелект показват отговорността на Европа към новите предизвикателства на бъдещето.

"Това е първото законодателство, за да направим така да има законодателна рамка, която да отговаря на всички демократични ценности. Има определени институции, които използват ИИ, за да стигнат до едно решение. Има и други по-високорискови приложения, при които трябва да знаем как се е стигнало до тези решения", обясни Майдел пред Bulgaria ON AIR.

Според Европа приложенията с изкуствен интелект, които представляват очевиден риск за основните права, са системите за биометрична категоризация и предсказване на човешкото поведение. Те ще бъдат напълно забранени в рамките на Съюза. Но това не е единствената заплаха от новата технология, затова Европа ограничава и използването на изкуствен интелект в критичната инфраструктура, образованието, здравеопазването, правоприлагането, управлението на границите или изборите. Тези системи ще трябва да отговарят на изключително строги изисквания, за да не се стига до злоупотреби.

"Заложихме на такива, които се използват в правоприлагането, като лицево разпознаване, системи за предсказване на престъпления - нещо, което звучи като научна фантастика", обясни парламентарният сътрудник Лидия Симова.

"Ние не искаме ИИ да бъде използван за лицево разпознаване навсякъде, това се случва в Китай. Ние в Европа имаме определени ценности и с тази правна рамка показваме това", добави Майдел.

Освен опасен, изкуственият интелект може да бъде и много полезен във всеки аспект, което именно води и до все по-голямата му популярност.

"В момента ние го използваме всеки ден - в приложенията се използва ИИ. Той решава какво да бъде съдържанието, което да виждаме, но това са нискорисковите начини за използване на ИИ. В момента има диагнози, които ни отнемат години", даде примери евродепутатът.

"Бумът на социалните мрежи направи така, че да има много данни в интернет, което ускори развитието на някои ИИ системи. Това стана благодарение на информацията, която ние качваме доброволно в социалните мрежи", смята Симова.

Преди години социалните мрежи бяха залети от видеоклипове, направени с технологията дийпфейк. На прага на европейските избори евродепутатите налагат строги правила срещу използването на тази технология.

Въпреки строгите регулации срещу изкуствения интелект, Европейският съюз има план как да подпомага развитието на тази технология. Затова ще отговаря новосъздадената Европейска служба за изкуствен интелект, който трябва да гарантира, че ще бъдат създадени условия за разработването и внедряването на изкуствения интелект, като обаче се гарантира, че AI ще работи в полза на хората. Остава обаче въпросът може ли изкуственият интелект да замести човека?

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.