България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психолози: Борисов и ГЕРБ нямат интерес от съставяне на правителство

Представителството на ГЕРБ в регулаторите е добре разположено, казаха проф. Антоанета Христова и доц. Николай Димитров

21.03.2024 | 10:50 Редактор: Вяра Димова

Политическата драма продължава. Остава неясно дали ще продължат преговорите, ще има ли промяна в състава на кабинет, предложен от Мария Габриел, или вратата за партньорство между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" се затваря и отиваме на нови избори.

"В момента Бойко Борисов няма интерес от това да направи правителство. Случват се много неща в контекста на евроизборите, които ще покажат доста променен състав на ЕП. Все повече профилът на евроориентацията към различни патриотични, консервативни формации се засилва, поради което и неговият профил трябва да се върне отново откъдето тръгна. Няма интерес от бърза смяна на регулаторите, защото в момента е добре разположено представителството на ГЕРБ в тези регулатори", каза политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

В момента недоволството от управляващата сглобка е много високо, отбеляза тя: "Ако се случи сглобка, това ще бъде категоричен индикатор, че посолството се е намесило, че ни готвят за по-активно включване във военните действия".

Социалният психолог доц. Николай Димитров се съгласи със събеседника си. По думите му Бойко Борисов няма интерес да излиза на преден план, защото си държи втората линия на управление и всичко случващо се ще се отрази на правителството.

"То ще обере всичките негативи от управлението. Когато дойдат следващи избори, тогава протестърите ще си го върнат на тези, които са на първа линия", коментира социалният психолог в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Христова, ако има външен натиск, ще се намери начин да се даде и приеме извинение. "Битката ще бъде за това кой е виновен да се тръгне към изборите", добави тя.

Доц. Димитров напомни, че не трябва да се изключва импулсивното говорене, но не трябва и да забравяме, че политиците имат тренинг и внимават с думите си.

"В ГЕРБ рядко някой си позволява да говори свободни съчинения. Ако чуваме разногласия и разнопосочни мнения от страна на ГЕРБ, не е случайно. Дава сигнали на управляващите, че тангото може да тръгне в друга посока. Да не забравяме, че Бойко Борисов има свой праг на търпимост. Всичко зависи от тези няколко часа, в които ще видим дали ще има смирение или извинение от страна на Асен Василев. Оптимистично настроен съм, че ще има такова извинение", изрази мнение той.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" са много по-неопитни от ГЕРБ в играта на преговаряне, по-импулсивни са, смята политическият психолог.

"Нямат строго планиране. Поведението на ГЕРБ беше изработено. В тази игра е важна целта. Борисов няма интерес да управлява с "Продължаваме промяната - Демократична България" и да води четата. Интересът на "Продължаваме промяната - Демократична България" е да има управление, но Борисов да я води, за да влязат в опозиция и да атакуват. Сглобката беше направена под влиянието на външния фактор и на войната в Украйна. Имаше много страхове", заяви още проф. Христова. 

Властта трудно ще бъде пусната и от двете партньорски коалиции в сглобката, посочи доц. Димитров. Битката ще продължи на терена на твърдите избиратели, прогнозира политическият психолог.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.