Борисов с предложение за примирие, но под условие - къде се разминават с ПП

Мария Габриел: Очаквам извинение за епитетите и обидите

20.03.2024 | 13:16 Редактор: Вяра Димова

След тежкия вчерашен ден, днес партийните страсти изглеждат по-спокойни. Парламентът не вкара в дневния си ред гласуването на указа, с който президентът предлага назначаването на Мария Габриел за министър-председател. А ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" допуснаха възможността да се върнат на масата за преговори, но с условие. Бойко Борисов поиска лидерите на "Промяната" да се извинят на Мария Габриел за снощните тежки думи.

Кабинетът няма да се гласува нито днес, нито утре, така че до петък имат време да седнат отново на масата за преговори и да се разберат.

"Има път, но той минава през това да се извинят на Мария Габриел", категоричен е Борисов.

Бъдещият премиер беше наречен от Асен Василев "красивото лице на мафията". 

"Очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила подобно нещо", заяви Мария Габриел.

И ако така предложеният състав за кабинет е неприемлив за "Продължаваме промяната - Демократична България", то според Борисов червената линия е била само една

"Спорът беше за министър Тагарев. Жечо Станков да стане министър, но Румен Радев да стане шеф на БЕХ", посочи лидерът на ГЕРБ.

Въпреки настроенията в партията, Борисов е бил арбитър, за да има все пак разговори за кабинет. Дали е възможна среща с лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България", лидерът на ГЕРБ отговори така: "Не искам такава среща с лидерите, защото те се държат невъзпитано".

Ако първият мандат не успее, то с втория на "Продължаваме промяната - Демократична България" правителство няма как да има, обяви Борисов. Той подчерта, че по време на преговорите не е имало разминаване относно регулаторите и съдебната реформа, а разминаванията и различията са били само за министрите.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)