Борисов и Габриел: ПП-ДБ да ни се извинят за епитетите, трудно ГЕРБ ще се върне назад

Споровете са били за министър Тагарев, смяната на службите и разкриването на следствената тайна

20.03.2024 | 08:48 Редактор: Тодор Петров

На брифинг в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че за 9-те месеца заедно с ПП-ДБ са дали десетки пресконференции и е изненадан как от ПП-ДБ не са се научили да не използват епитети.

"Когато използваш такива епитети, всъщност показваш едно истинско лице. Дадените декларации за отказ вчера са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят при ротация за 18 месеца. Като им гледам командировъчните, те не спря да пътуват в чужбина и не спряха да взимат решения за стотици милиони. На масата може да ни върне едно голямо "Извинявайте". 10 дни не им стигнаха за споразумение. Аз ще им го подпиша веднага", посочи Борисов.

"Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета, листът е на бюрото ми. Излязохме и казахме, че сме готови само да ротираме премиера и вицепремиера. Час-два след това колегите от ПП-ДБ казаха: Нас министрите не ни интересуват. И тогава преговорният ни екип хвърли всички сили по споразумението. С Петков не сме се договорили за срок за смяна на службите и за разкриване на следствената тайна, което никога го няма и това би провалило делата", продължи лидерът на ГЕРБ.

По думите му единственият спор е бил за военния министър Тагарев. 

"А за енергетиката те приеха Жечо Станков, но Румен Радев да стане шеф на БЕХ. Това са двете дискусионни неща. Не мога като тях да зачеркна тези 9 месеца. Говорили сме по абсолютно всички теми. Не мога да си позволя епитет. Как на Асен Василев му се отрони от устата да каже това? За тези 9 месеца знаем от тях самите, че много желаят да са министри, а снощи разбираме, че не искат. Много трудно е да накарам партията вече да се върне назад. Вчера направихме това, което те направиха с нас преди седмица и ни изненадаха. Вчера ние отстъпихме, и днес не вкарваме точката. Ето ви ги 7 дни. Кое ги накара вчера да покажат истинското си лице? Каква равнопоставеност има като зад тях застанаха 11 министри", подчерта Борисов.

Според него от ПП-ДБ ползват чужди централи, а самите те са готови да им предоставят своята партийна централа. Вече сме изправени пред хипотезата да вдигаме данъците, изтъкна Борисов, докато в същото време Асен Василев ги наричал с епитети.

Борисов настоя, че с ДПС воюват в смесените райони, а дружбата между ПП-ДБ и ДПС е много по-голяма от тази между ГЕРБ и ДПС.

"Подкрепям конституционната реформа на Христо Иванов, но те не познават това, което ние сме правили. Президентът издава указ само за министър-председатели", каза още лидерът на ГЕРБ.

По думите на Борисов има път назад, но зависи от това дали Мария Габриел ще приеме извинението и дали групата на ГЕРБ ще допусне тези извинения.

"Защо им беше снощи това да го говорят, а тръгнали по чужбина да обясняват, че не знаели за министрите?! В техния меморандум пише, че министрите могат да се сменят само с вето от двете страни. Разбирам ,че тези министри не искат да са министри. ГЕРБ има един лидер. Не приемам да се срещам с 5-6 души наведнъж и да ме награкат. Не искам такава среща, защото те се държат невъзпитано. Кирил Петков чупи шишета и стъкла на  масата. Ние искаме да има правителство. Въпросът е как двете страни могат да вземат такъв завой след изказаното от тях. Мария Габриел през цялото време говореше с голямо уважение към министрите, те се кълняха, че ще я слушат. Вчера ѝ показаха колко може да им се довери в едно управление", обясни той.

Борисов дава ден-два на ПП-ДБ, но след това няма кой да накара ГЕРБ да има правителство с втория мандат. Лидерът на ГЕРБ добави, че са поискали равнопоставеност в митниците и НАП, щом от ПП-ДБ искат равнопоставеност в енергетиката.

"Партията категорично искаше да връчим празна папка и да отидем на избори. Моята роля беше да оставим още няколко дни, за да има шанс държавата да не се лашне в нови избори", завърши Борисов.

"Днес бих искала да кажа 4 неща. Очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9  месеца не съм си позволила нищо подобно. Не съм наруша Конституцията. По отношение на министрите - всички министри са поели ангажимент за период от 18 месеца, а на деветия месец има ротация. Четвърто - продължавам да вярвам, че България има нужда от правителство на споделена отговорност и от стабилност. Работи се в екип, на който имаш доверие. Трябва всички да покажем отговорност пред България", заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел и благодари на лидерите на ГЕРБ и СДС за подкрепата, която е получила.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Евтина холивудска боза на посолството......... Сигнализирай за неуместен коментар