България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

2024 г. - важни избори в света, Путин се превръща в лидер на тоталитарна държава

Журналистът Кристина Цветкова с коментар на важните световни новини

19.03.2024 | 11:55 Редактор: Вяра Димова

2024 г. е годината с много избори, едни от важните са тези в Русия, както и предстоящите през есента в САЩ. Това припомни журналистът от Bulgaria ON AIR Кристина Цветкова в студиото на "България сутрин", коментирайки по-важното от международните новини.

Снощи се проведе митинг-концерт на "Червения площад", обявен по повод 10 години от анексирането на Крим, който съвпадна и с победата на Владимир Путин.

"Видяхме невероятна хореография, хора, които скандираха името на своя лидер. Вече за никого не е съмнение, че при спечелването на пети президентски мандат и още един като премиер, Путин ще управлява 30 години. Превръща се в лидер на тоталитарна държава", посочи  журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Един от основните критици на Путин - Владимир Кара-Мурза, който е в затвора и е осъден на 25 години затвор за държавна измяна, каза, че единственият шанс нещо да се промени в Русия, е Владимир Путин да си отиде от този свят, напомни думите му Цветкова. 

Внезапни граждански протести избухнаха в Куба. Стотици излязоха по улиците със скандирания "ток и храна".

"Видяхме протестиращи, обгърнати с американското знаме. Беше съобщено за 400 000 души, които са избягали от Куба в САЩ. В Куба има засилен туризъм. Светът не може да бъде откъснат. Една от характеристиките на режимите е, че хората живеят бедно", отбеляза тя като направи паралел със Северна Корея, където се изгражда култ към личността.

Ким Чен Ун е едва на 40 години, но управлява от 15 години.

"Северна Корея е малка, но ядрено въоръжена държава", добави журналистът.

Вече няколко държави поздравиха Владимир Путин за неговата победа и една от тях е Турция: "Ердоган също е напът да се превърне в едноличен лидер, които и благодарение на репресивни мерки, си осигурява необезпокоявана власт. И той има реална опозиция".

Доналд Тръмп, един от кандидатите за президент на САЩ, заедно с Джо Байдън, през уикенда направи смущаващо изказване - че "ако не спечели изборите, ще настане касапница".

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.