България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Гърдев: След 31 март ще видим истинските потоци от нежелани мигранти

"Тези хора са "black list"-ата на целия Европейски съюз", каза експертът по международна сигурност

12.03.2024 | 10:46 Редактор: Искра Ангелова

С над 1000 щатни бройки да се увеличава капацитетът на "Гранична полиция" за охраната на бежанските центрове и за опазване на границата ни. Това беше поискано от ГЕРБ-СДС с промени в Закона за МВР.

"Това е мярка, която е свързана с повишението на напрежението. Това не може да бъде постоянна устойчива мярка, защото мигрантите ще се увеличават. А оттам какво, ще увеличаваме с по 1000? Мигрантската политика е изключителен проблем за Европа, ние ще бъдем свидетели на тази война десетилетия - такива са прогнозите и на ООН, и на Европейската асоциация за миграция", каза експертът по международни отношения и международна сигурност Димитър Гърдев в студиото на "България сутрин".

По думите му трябва да се търсят трайни решения.

"В този пакт, който е за миграцията, има някои неща, които са добри за България. В момента това, което действа като Дъблинско споразумение, е неудобен сценарий за България. Когато изкарате едно от тези задължения, но то не работи с другите преференции, които получавате, и се получава утежняване на обстоятелствата. Дъблин ни задължаваше всеки, който е минал през нашите граници, да го връщаме обратно в първата държава, а по пакта за миграция всяка една държава заявява своите капацитети", допълни Гърдев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че подходът трябва да е глобален и с помощта на целия ЕС.

"Когато погледнем това решение в пакта - там се разглеждат тристранни преговори с други държави, където да бъдат изграждани лагери за тези бежанци, а Европейският съюз ще ги финансира. Също така и значително увеличение на силите на "Фронтекс". Намираме се в неизгоден период, защото подписахме споразумение с Австрия, в което са задълженията за България, но ние нямаме допълнителната помощ от Европейския съюз", подчерта експертът.

Гърдев поясни, че споразумението започва да работи от 31 март: "Тогава ще видим истинските потоци от нежелани мигранти от Австрия. Тези хора, които ще бъдат връщат, са тези, които са получили отказ. Чака ни голяма вълна. Тези хора са "black list"-ата на целия Европейски съюз, нямат право на никакви помощи, където и да отидат".

Според него този проблем няма да бъде решен до евроизборите.

"Трябва да се търсят нови възможности за предоговаряне, защото ние имаме съюзници, които никой не ги споменава. Българската позиция трябва да бъде нова, трябва да поставим нашите условия. Трябва да се подпише ново споразумение с Турция", добави Димитър Гърдев.

Центровете за наставяне на бежанци у нас са запълнени на 43%, което означава около 1600 човека във всички центрове.

"Тези 43% знаете ли за колко кратко време ще станат 78%, защото на 31 март ще дойде обратната вълна. Мигрантите ще се увеличават - това е, ще ги наблюдаваме минимум 10 години. И съм убеден, че ексцесията в София няма да бъде последната", категоричен е експертът по международни отношения и международна сигурност.

Гледайте целия разговор във видеото.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ицо
преди 2 седмици
Нямам търпение да приемем Еврото Сигнализирай за неуместен коментар