България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В навечерието на "Оскарите": Любопитни факти и фаворитите за най-престижните награди

96-ата церемония ще се проведе на 10 март в Лос Анджелис

08.03.2024 | 11:22 Редактор: Тодор Петров

Тече трескава подготовка за престижните филмови награди "Оскар". За съжаление, тази година нямаме българска следа сред номинираните.

96-ата церемония по връчването на наградите "Оскар" започва на 10 март 2024 г. в Лос Анджелис. Сред основните претенденти за спечелването на статуетките са нашумелите филми "Опенхаймер", "Барби", "Убийци на цветна луна" и френският "Анатомията на едно падане".

Легенда гласи, че статуетката получава името "Оскар", след като човек от екипа на Академията казал, че фигурката прилича на чичо му Оскар. Първоначално статуетката и церемонията се наричат просто Academy Award of Merit. Изработката на всяка награда струва 500 долара, а теглото ѝ е почти 4 килограма, информира репортерът на "България сутрин" Йоана Великова.

Най-кратката церемония на Академията е през 1959 г. – само 100 минути, а най-дългата е през 2002 година - продължила е 263 минути, което се равнява на повече от 4 часа. Само един човек с името Оскар е печелил тази награда. Това е Оскар Хамерщайн II, американски текстописец и театрален продуцент, който печели два пъти статуетка - през 1941 и 1945 г. за най-добра оригинална песен. 

Рекордът за най-много получени награди "Оскари" принадлежи на Уолт Дисни - цели 26, четири от които в една година. А номинациите му са цели 59. Най-номинираните филми на всички времена са два и имат по 14 номинации. Първият е черно-белият "Всичко за Ева" от 1950 година. 50 години по-късно Кейт Уинслет и обречената любовна история с Леонардо ди Каприо в "Титаник" събраха също 14 номинации, от които спечелиха 11 награди. 

Най-младият носител на "Оскар" е актрисата Тейтъм О'Нийл. Тя е само на 10 години, когато печели най-добра поддържаща женска роля за филма "Хартиена луна", а най-възрастният носител е Джесика Танди. Тя печели наградата за най-добра актриса за ролята си в "Да возиш мис Дейзи", когато е на 81-годишна възраст. 

Тазгодишните награди "Оскар"

Категориите са 23, а очаквано чудото "Барбихаймер" присъства в повечето категории, но изненадващо режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг не получи номинация за най-добра режисура.   Най-много номинации има "Опенхаймер", който води в надпреварата с цели 13, следван от "Клети създания"  с 11. "Убийците на цветната луна" с Леонардо ди Каприо пък получи 10 номинации, докато "Барби" попадна "само" в 8 категории. 

Килиън Мърфи без изненада е номинирам в категорията "Най-добра мъжка роля" за превъплъщението си в Робърт Опенхаймер, като се конкурира с акьори като Брадли Купър за ролята му в "Маестро". Пет актриси ще се борят за за отличието за най-добра женска роля. Извън играта остана Марго Роби за ролята си в "Барби". 

Филми от Италия, Япония, Германия, Великобритания и Испания са номинирани за най-добър чуждоезичен филм. Припомняме, че "На Западния фронт нищо ново" спечели наградата на Филмовата академия миналата година. 

Снимка: БГНЕС